ŻEBERKA

Żeberka

Pachnące, soczyste żeberka. Wieprzowe lub cielęce. Któż ich nie lubi? Wymagają trochę czasu i cierpliwości ale zdecydowanie warte są włożonego wysiłku. Żeberka można dusić w sosie, upiec w piekarniku. Bardzo dobrze nadają się na grilla. Jest kilka metod stosowanych przed gotowaniem, które spowodują, że nasze żeberka będą miękkie i delikatne. Jedna z nich to marynowanie w zalewie przez kilka godzin. Inną metodą jest zagotowanie żeberek w wodzie. Proces marynowania dodatkowo nadaje im smak i aromat. Marynata do żeberek może bazować na winie, piwie czy soku jabłkowym. Do podstawowego płynu dodajemy przyprawy smakowe np. miód, czosnek, suszone zioła lub chili. Przed grillowaniem lub pieczeniem możemy żeberka glazurować w gęstych sosach przygotowanych np. z ketchupu, sosu sojowego i miodu. Żeberka bardzo lubią akcenty słodko-kwaśne. Może to być miód, konfitury lub dżem lub nawet coca cola, połączone z sokiem z cytryny, pomarańczy lub octem winnym czy balsamicznym. Słodko kwaśne smaki przełamujemy czymś pikantnym np. dodatkiem papryczki chili czy ostrego sosu typu tabasco. Zawsze warto spróbować glazurę do żeberek przed nałożeniem na mięso aby nie przesadzić z żadnym ze składników. Bardzo lubimy żeberka i chętnie widzimy je na naszych stołach. Wielu ciekawych przepisów na żeberka z intrygującymi dodatkami szukajcie na przepisy.pl

Żeberka - Żeberka pieczone

Żeberka - Przepisy video

Porady

  1. Grillowanie - jak przygotować mięso?
  2. Mięso - jak wybrać najlepsze
  3. Grill - jak przygotować mięso, żeby uzyskać odpowiedni smak i aromat?

NAJCZĘŚCIEJ WYSZUKIWANE PRZEPISY

przepisy z suszonymi grzybami, Zapiekanka z pieczarkami, Sałatka z porów, jogurt naturalny sos, Surówka z kiszonej kapusty, Obiad, Smalczyk wyborowy, Lekka sałatka à la kebab , krążki, nerki wieprzowe, Kotlet de volaille - VIDEO, Tortilla - VIDEO, KABACZEK - NOWE WYDANIE, Pstrąg w ogórkach, zrazy z mięsa mielonego, Szybka sałatka jarzynowa, zupa z gruszkami, Lodowo-orzechowe ciasteczka migdałowe, Piersi z kurczaka ze szpinakiem, Indyjska zapiekanka z jagnięciny, sajgonki z mięsem, pieczone podudzia kurczaka, Golonka, salatki z kurczaka i papryka, Udka, Kanapki z pastą jajeczną i wędzonym łososiem, LAZUR, obiad skrzydelka z kurczaka, Ryba po grecku, Przepis z sosy bolognese, pieczarkowa, Kanapki z pastą z wędzonego pstrąga z przepiórczym jajem, Galaretkowe witrażyki, Francuskie rogaliki z szynką i serem , Ryba po grecku, Szpinak, Przepis z ciasto ryby, Placki po węgiersku, Burgundzki sos z pieczarkami, Pieczeń, Kanapki z pieczoną wołowiną, rukolą i marynowaną papryką, kurczaka w calosci, Ogórkowe, pikantne łódeczki, Sałatka z brokułami i jajkiem, Przystawki, zrazy duszone w garnku, sosy do schabu pieczonego, Przepis z mięso mielone pieczarki, Przepis z spaghetti ugotuj al dente, Polędwiczki w migdałach, Pomidorowy sos do pizzy, Ryżotto , Placek z orzechami, Pohalańskie udka z kurczaka z leśnymi grzybami , bakłażan w miodzie, Indyk, Sałatki z makaronem, Sałatka Gyros, Ryż smażony z warzywami, Placki, Sałatki, Pasta z sera twarogowego, Przepis z mielona słodka papryka, Zapiekanka makaronowa