ZUPA GROCHOWA

Zupa grochowa

Na grochówkę mówi się często zupa grochowa. Można używać tych określeń zamiennie, ale dla niektórych osób zupa grochowa jest jednak potrawą nieco inną – przede wszystkim rzadszą i lżejszą niż klasyczna gęsta i pożywna grochówka. Niezależnie od tego, którą wersję wybierzemy, do obu potrzebny jest groch łuskany, który w zależności od upodobań gotuje się aż do rozpadu otrzymując gęste danie lub jedynie do miękkości, zachowując większość ziaren w całości. Zupa grochowa świetnie smakuje przyrządzana na wywarze mięsnym, a najlepsza do tego jest wędzonka. Ze względu na to, że zupa grochowa jest bardzo pożywna, jedzona jest często jako samodzielna potrawa lub ewentualnie jako pierwsze danie obiadu zimą, kiedy organizm ma większe zapotrzebowanie kaloryczne. Zupa grochowa nabiera ciekawego smaku, kiedy poza sola i pieprzem przyprawimy ją majerankiem.