BIGOS

Bigos

Bigos jest tak bardzo polskim daniem, że nawet w zagranicznych książkach kucharskich występuje pod nazwą bigos. Główny składnik - kapusta kwaszona - nadaje potrawie intensywny, zdecydowany smak. Przygotowanie tej potrawy powinno trwać dłuższy czas. Tak naprawdę im dłużej gotujemy bigos, tym lepszy i bogatszy będzie jego smak i aromat. Przygotowanie od momentu poszatkowania kapusty, może trwać nawet tydzień. Naczynie z potrawą jest na przemian podgrzewane a następnie studzone w lodówce. Bigos to doskonałe rozgrzewające danie na chłodniejsze, jesienne i zimowe dni, gdy mamy ochotę na nieco bardziej intensywne smaki i potrawy. Aby złagodzić nieco intensywny smak do bigosu dodaje się słodką kapustę, pomidory lub przecier pomidorowy. Składniki to sekret każdego domowego kucharza. Na pewno mięsa różnego rodzaju – wieprzowina, wołowina, dziczyzna, boczek, wędzonka i wszelkie kiełbasy. Warto przygotować bigos używając dobrej jakości mięs i dodatków. Ze zdecydowanym, kwaśnym smakiem kapusty doskonale komponują się owoce, takie jak suszone śliwki, jabłka czy nawet wiśnie. Charakterystyczny smak tego dania uzupełniają przyprawy takie jak czosnek, listek bobkowy, ziele angielskie, jałowiec czy kminek. Z pewnością warto eksperymentować i próbować nietypowych połączeń. Aromatyczny, domowy bigos to doskonałe danie na większe przyjęcia i spotkania rodzinne. Na stronie przepisy.pl znajdziesz wiele przepisów na to danie. 

Bigos - Przepisy video

Porady

  1. Bigos - jak wcześnie przed świętami należy go przygotować?

NAJCZĘŚCIEJ WYSZUKIWANE PRZEPISY

Placki po węgiersku, Przystawka z łososia, Torcik z goframi przekładany lodami truskawkowymi, PIECZONE ZIEMNIAKI, ROLADKI Z SERA, Przepis z Faszerowane ziemniak, Salceson grzybowy, Szparagi z jajkiem sadzonym, Przepis z mięsa po włosku, spagetti przepis, Lasagne drobiowa, Brokuły, Homiłki, Przepis z sos węgierski z plackami ziemniaczanymi, Zapiekanka z ziemniakow, smażony chleb na śmietanie, Zapiekanka rodzinna, Przepis z świeży szpinak sałatka, roladki ze schabu, Przepis z salatka z kapusta pekinska, Przepis z sałatka z ryżem bez mięsa, Przepis z sałata lodowa z serem feta sałatka, Brownie z orzechami laskowymi, Soczysty kurczak z grilla z cebulką , Makaron w sosie pomidorowym z ziołami , Proste kotleciki z jajka, Zupa pomidorowa, Udziki bałkańskie, Pasztet, Salsa, Małże faszerowane, makaron zapiekany w piekarniku, Zupa pomidorowa, Przepis z przepis ri, Kotlety mielone z soczewicą, Gulasz, kuchnia polska biała kiełbasa, Pierogi, Barszcz biały, Karkówka z grilla a’la kebab , Przepis z przepis na surowego łososia, czerwona kapusta konserwowa, Zupa pieczarkowa, Dressing pomarańczowy, Przepis z bitki wołowe z kaszą gryczaną, Kołduny litewskie w rosole, Sosy, Pomidorowy sos do pizzy, Zapiekanka z mięsem, Makaron tagliatelle z kurczakiem i chilli , Tortilla, Karkówka w ziołach i piwie, Ryba po grecku, Pikantna zupa pomidorowa z bazylią, Przepis z obiad danie z mielonego, Spaghetti bolognese extra ziołowe - VIDEO, Zapiekanka ziemniaczano – serowa, Zupa grzybowa, Chiński ryż z kukurydzą i kolendrą, Sałatka meksykańska z kurczakiem, marchwie, Makaronowe gniazdka z bekonem, Naleśniki, kotlety mielonego