BIGOS

Bigos

Bigos jest tak bardzo polskim daniem, że nawet w zagranicznych książkach kucharskich występuje pod nazwą bigos. Główny składnik - kapusta kwaszona - nadaje potrawie intensywny, zdecydowany smak. Przygotowanie tej potrawy powinno trwać dłuższy czas. Tak naprawdę im dłużej gotujemy bigos, tym lepszy i bogatszy będzie jego smak i aromat. Przygotowanie od momentu poszatkowania kapusty, może trwać nawet tydzień. Naczynie z potrawą jest na przemian podgrzewane a następnie studzone w lodówce. Bigos to doskonałe rozgrzewające danie na chłodniejsze, jesienne i zimowe dni, gdy mamy ochotę na nieco bardziej intensywne smaki i potrawy. Aby złagodzić nieco intensywny smak do bigosu dodaje się słodką kapustę, pomidory lub przecier pomidorowy. Składniki to sekret każdego domowego kucharza. Na pewno mięsa różnego rodzaju – wieprzowina, wołowina, dziczyzna, boczek, wędzonka i wszelkie kiełbasy. Warto przygotować bigos używając dobrej jakości mięs i dodatków. Ze zdecydowanym, kwaśnym smakiem kapusty doskonale komponują się owoce, takie jak suszone śliwki, jabłka czy nawet wiśnie. Charakterystyczny smak tego dania uzupełniają przyprawy takie jak czosnek, listek bobkowy, ziele angielskie, jałowiec czy kminek. Z pewnością warto eksperymentować i próbować nietypowych połączeń. Aromatyczny, domowy bigos to doskonałe danie na większe przyjęcia i spotkania rodzinne. Na stronie przepisy.pl znajdziesz wiele przepisów na to danie. 

Bigos - Przepisy video

Porady

  1. Bigos - jak wcześnie przed świętami należy go przygotować?

NAJCZĘŚCIEJ WYSZUKIWANE PRZEPISY

Kotlety mielone z gorszkiem i suszonymi pomidorami, Piersi z kurczaka z mozzarellą i pomidorami - VIDEO, Przepis z wieprzowina z warzywami, Sałatka z paluszkami surimi, sałatka z gotowanej marchewki, Czosnkowe udka, Marynowane żeberka, Przepis z zapiekanka t, Sos „Pollocka”, Pikantne roladki z kurczaka ze śliwką i oscypkiem, Polędwiczki, ryby smażone, Schab, dobra ryba na obiad, Sałatka warzywna z tuńczykiem, Kurczak sezamowo - cytrynowy, Przepis z piers z kurczaka z mozzarella, sałatka Gyros Z PIERSIĄ KURCZAKA, Sałatka z uszkami, Budyń malinowy, Szaszłyki z mięs mieszanych, Sos kaukaski, Jarska paella z grilla, Sałatka z brokułami i jajkiem, Owocowo-ziołowa sałatka serowa, Pulpeciki z makaronem, Sałatka gyros warstwowa, Bardzo łatwa kapusta , Kotleciki jajeczne , Przepis z na sos, TAPAS: Szaszłyki z mięsa, Szaszłyki z kurczaka na grilla , Placki, Zapiekane żeberka z musztardą i rozmarynem, obiad mięso z ziemniakami, Faszerowane udka z kurczaka z sałatką - VIDEO, Miłosny naleśnik, Wieprzowina szynka bez kości z tłuszczykiem, zapiekanka z szynki, Przepis z jak zrobic sos sojowy, Zupa grzybowa, Przepis z cebuli pokroić w kostkę, Przepis z szaszłyki bez mięsa, Brokuły, Dania z ryżem, sałatka wiosenna, Potrawy wigilijne, Przepis z ziemniaki zapiekane z przypraw, Placki ziemniaczane, Piersi z kurczaka w cieście francuskim, Czekoladowe dinozaury, Kaczka, Błyskawiczny galart, Przepis z papryczki nadziewane serem, Makaron, Chrupiące, czekoladowe kulki, Zapiekanka z ziemniakow, sos kostka, Sosy, obiad piersi kurczaka, Karkówka z grilla z sosem po cygańsku - VIDEO , Chińskie sajgonki, Polędwiczki wieprzowe, Przepis z kuchnia hiszpanska