Popularność imbiru lekarskiego nie maleje, jego zastosowanie jest bowiem wszechstronne. Używa się go nie tylko w kulinariach – w formie suszonej, surowej czy kandyzowanej, ale również w ziołolecznictwie i do wyrobu kosmetyków. Znany był już ponad trzy tysiące lat temu, początkowo jedynie w Chinach. Do Europy przybył wraz z Fenicjanami, którzy używali go jako środka płatniczego. Obecnie występuje jedynie jako roślina uprawna, nierosnąca dziko. O jego wartości odżywczej, właściwościach, zastosowaniu w kuchni, przechowywaniu oraz domowej uprawie – przeczytasz w artykule.

 

Imbir – właściwości

Imbir uznawany jest za roślinę mającą pozytywny wpływ na trawienie, pomagającą rozgrzać się (np. podczas przeziębienia) oraz działającą przeciwwymiotnie (stanowi składnik niektórych leków na chorobę lokomocyjną). Utarty korzeń, wraz z sokiem, w połączeniu z cytryną i ciepłą wodą, to świetny napój na chłodniejsze dni. Imbir znajduje zastosowanie nie tylko w kulinariach, ale również w przemyśle kosmetycznym – używa się go do wyrobu żeli i kremów.

 

Imbir – wartość odżywcza

Plasterek surowego imbiru, który waży 11 g, to 9 kcal. Sprawdź dokładną wartość odżywczą surowego imbiru:

 

Wartość odżywcza w 100 gramach
Energia 334,7 kJ/80 kcal
tłuszcz 0,75 g
w tym kwasy nasycone 0,2 g
węglowodany 17,8 g
w tym cukry 1,7 g
błonnik 2 g
białko 1,8 g
sól 0,03 g

 

Witaminy i składniki mineralne w 100 gramach
potas 415 μg (21% DRWS)

DRWS – dzienna referencyjna wartość spożycia

Źródło: United States Department of Agriculture

 

Imbir – zastosowanie w kuchni

Intensywny aromat świeżego imbiru sprawia, że jest on często wykorzystywany w kuchni, głównie do przyrządzania dań orientalnych. Nadaje potrawom charakterystycznego cytrusowego posmaku. Do czego dodawać imbir? Sprawdzi się do doprawiania owoców morza, dań z wołowiny czy drobiu. Bardzo dobrze komponuje się z innymi ostrymi przyprawami, np. pieprzem kajeńskim.Co zrobić z imbiru? Świeży, pokrojony w plastry będzie wyśmienity do aromatyzowania napojów. Najczęściej używa się go do doprawiania herbat w okresie jesienno-zimowym. Sprawdź prosty przepis na rozgrzewającą herbatę z kurkumą i świeżym imbirem.Ususzony i zmielony imbir będzie znakomity do doprawiania dań z ryżu oraz słodkich wypieków. Jak gałki muszkatołowej, cynamonu czy goździków, jego też używa się do przygotowywania domowego zestawu przypraw do ciast. Nadasz nim smaku efektownie prezentującej się piernikowej misce. Warto pamiętać, że suszony imbir jest również składnikiem orientalnej mieszanki curry.Sposobem na złagodzenie smaku imbiru jest jego kandyzowanie. Tak przyrządzone plastry surowego kłącza znajdują wiele zastosowań, np. dodane do wypieków zapewniają im wyjątkowy smak. Marynowany imbir najczęściej podawany jest z porcją sushi. Spożywany pomiędzy kawałkami japońskiego specjału, oczyszcza kubki smakowe i niweluje wrażenie przesytu.

 

Gdzie rośnie imbir?

Naturalnym obszarem występowania roślin z rodziny imbirowatych są rejony Azji Południowo-Wschodniej. Trudno jest jednak doprecyzować pochodzenie jadalnej odmiany imbiru, czyli lekarskiego. Znany był już w VI wieku p.n.e., obecnie nie występuje jednak w stanie dzikim. Uprawia się go na obszarach o ciepłym klimacie, głównie w Afryce, Indiach i Chinach.

 

Jak uprawiać imbir w domu?

Mimo swojego orientalnego pochodzenia, imbir lekarski nadaje się również do uprawy w warunkach domowych. Kupując korzenie imbiru na uprawę, kieruj się trzema prostymi zasadami.

  1. Kłącza nie mogą być miękkie ani pomarszczone, na ich powierzchni nie powinny znajdować się ciemniejsze plamy.
  2. Zwróć uwagę na zapach: nieobrany imbir cechuje się neutralnym aromatem.
  3. Wyjątkowo duże kłącza podziel na mniejsze części.

 

Sadzenie imbiru: najodpowiedniejszym podłożem jest ziemia o luźniejszym zbiciu, zapewniająca lepsze filtrowanie wody. Wybierz odpowiednio dużą doniczkę, ponieważ szybko rozrastające się kłącza imbiru potrzebują wystarczającej ilości miejsca. Doniczkę napełnij w 2/3 wysokości ziemią, a na tak przygotowanym podłożu umieść korzeń. Zasyp go około dwucentymetrową warstwą ziemi.

Wskazówki do uprawy: imbir jest rośliną lubiącą lekko wilgotną ziemię, konieczne jest więc jej regularne nawadnianie. Aby zapewnić roślinie optymalne warunki, przykryj pojemnik folią ochronną bądź reklamówką i odstaw w miejsce o temperaturze 20-25° C, do czasu pojawienia się pierwszych pędów. Gdy pokażą się kiełki, usuń folię i ustaw doniczkę w cieplejszym miejscu, dbając o systematyczne podlewanie. Po upływie około czterech miesięcy zbierzesz pierwsze plony. W tym celu odsuń odrobinę ziemi, aby swobodnie odciąć małe kawałki imbiru, potrzebne do bieżącego użytku.

 

Jak przechowywać imbir?

Surowy korzeń imbiru nadaje się do przechowywania w lodówce. Zawiń go wcześniej w papierowy ręcznik lub oddychającą folię do żywności. Tak zabezpieczony będzie świeży nawet do trzech tygodni. Nadmiar imbiru można także zamrozić – w całości lub po wcześniejszym pokrojeniu w kostkę. Do przechowywania użyj specjalnych woreczków do mrożonek. Zamrażarka powinna mieć temperaturę poniżej 18° C.Imbir – smaczny, uniwersalny i zdrowy. Pamiętaj o nim, przygotowując pyszne potrawy, napoje oraz wypieki.