Szparagi – modny dodatek do wielu dań, szczególnie tych wykwintnych. Zanim jednak zabierzesz się za ich przyrządzanie, sprawdź, jaka metoda będzie najlepsza. Przedstawiamy 5 sposobów na szparagi.

Jak obrać szparagi?

Kupując szparagi, wybieraj młode, o zwartych główkach, jędrne, najlepiej niezbyt grube. Zanim zaczniesz je przyrządzać, musisz je odpowiednio przygotować. Umyj i osusz warzywa, a następnie usuń z nich zdrewniałe końcówki. Najlepiej po prostu je odciąć. Zielone szparagi nie wymagają obierania, ale jeśli trafisz na grubsze, obierz ich dolne partie. Białe szparagi obierz w całości. Umieść warzywa na desce i delikatnie usuwaj ich skórkę. Użyj w tym celu niewielki nożyk lub obieraczkę do ziemniaków. Uważaj, żeby ich nie połamać, szparagi to bardzo delikatne warzywa.

Jak przyrządzić szparagi?

Szparagi można przyrządzić na kilka sposobów. Najpopularniejszym jest gotowanie, ale świetnie smakują też smażone i grillowane

 

Gotowanie szparagów

Po umyciu i obraniu, ostrożnie zwiąż je nitką. Dzięki temu nie połamią się w trakcie gotowania. Najlepiej umieścić je w wysokim garnku pionowo, pod przykryciem, tak, by ich główki wystawały ponad wodę. Ta najdelikatniejsza część szparagów zmięknie pod wpływem pary wodnej. Jak długo gotować szparagi? Zielone są delikatniejsze, gotuj je zatem krócej, do 6 minut. Białe potrzebują nawet do 10 minut. Do ich gotowania możesz dodać sok z cytryny, cukier, sól i niewielką ilość mleka – dzięki temu nie tylko zachowają swój jasny kolor, ale również nie będą miały gorzkiego posmaku. Z kolei do gotowania zielonych sprawdzi się użycie soli i cukru. Gotowe szparagi są miękkie, ale nie rozpadają się. Koniecznie wypróbuj przepis na szparagi z sosem holenderskim z nutą pomarańczy.

 

Grillowanie szparagów

Przed położeniem ich na ruszt, przygotuj je tak, jak do gotowania. Starannie natrzyj oliwą oraz przyprawami. Grilluj od 8 do 10 minut. Grubsze możesz najpierw podsmażyć albo podgotować. Grilluj na specjalnych aluminiowych tackach do warzyw. Szukasz inspiracji na warzywa przyrządzone tą techniką? Wypróbuj wariant grillowanych szparagów z cheddarem.

 

Smażenie szparagów

Na początek rozgrzej na patelni tłuszcz. Wrzuć na nią zmiażdżony ząbek czosnku. Podsmażaj warzywa na małym ogniu aż zmiękną, ale pozostają jędrne i nie stracą koloru. W zależności od ich wielkości, powinno to zająć 5-10 minut. Dobrym sposobem na smażone szparagi są szparagi w boczku.

Pieczenie szparagów

Warzywa najpierw przygotuj: obierz, włóż do natłuszczonego żaroodpornego naczynia. Zapiekaj od 8 do 15 minut w 200⁰ C. Upieczone szparagi powinny być miękkie i zarumienione. Sprawdź przepis na szparagi zapiekane z szynką schwarzwaldzką.

 

Blanszowanie szparagów

Polega na krótkim gotowaniu warzyw we wrzątku, a następnie umieszczeniu ich pod strumieniem zimnej wody. Zarówno gotowanie, jak i schładzanie powinno zajmować tyle samo czasu – po 2 minuty na każdą czynność.

 

Ugotowane i delikatne czy chrupiące i grillowane? – niezależnie od tego, na który wariant szparagów się zdecydujesz, zadbaj o odpowiednie dodatki. Koniecznie wypróbuj nasz przepis na szparagi z klasycznym sosem holenderskim.