Szwedzi mają kottbullar serwowane z żurawiną, Amerykanie spaghetti z meatballs, a Polacy chrupiące i miękkie w środku kotlety mielone. To klasyk w najlepszym wydaniu. Jak zrobić mielone, by wyszły doskonale? Podpowiadamy w trzech krokach.

Krok 1: wybór mięsa

Bez względu na to, jaki gatunek mięsa wybierzesz, musi być ono świeże. Najlepiej kupić je w kawałku. Zmiel je w domu, albo wybierz sklep, w którym możesz poprosić o zmielenie go. Gotowe mięso mielone również się sprawdzi. Uważaj jednak podczas zakupów i uważnie przeczytaj jego skład. W niektórych paczkach znajdziesz bowiem sporo niepotrzebnych dodatków i wody. Do mielonych nadają się różne rodzaje mięsa, np.: łopatka, chuda karkówka i szynka. Dobrym sposobem jest też użycie mięsa mieszanego. Połącz wołowinę i wieprzowinę w proporcji 1:1. Z mięsa wieprzowego przygotujesz np. kotlety mielone z buraczkami. Jak zrobić mielone, które będą wyjątkowo delikatne? Zdecyduj się na mięso indycze albo cielęce. Dodaj do niego zeszkloną, przestudzoną cebulę oraz bułkę namoczoną wcześniej w mleku. Jego smak podkreślisz odpowiednimi przyprawami. Na koniec wbij do całości surowe jajko, dzięki któremu połączysz składniki i ułatwisz sobie formowanie kotletów.

Krok 2: panierowanie

Przed rozpoczęciem panierowania, dodaj do mięsa odrobinę wody i dokładnie wyrób je ręcznie – im dłużej, tym lepiej. Ten zabieg sprawi, że będzie miało odpowiednią konsystencję, a gotowe kotlety pozostaną miękkie w środku. Przyprawione mięso dobrze jest schłodzić w lodówce. Po wyjęciu delikatnie uformuj kawałki mięsa, nadając im kształt kulek. Następnie starannie obtocz każdą z nich w panierce. Klasyczna panierka to bułka tarta, można jednak wykorzystać również inne propozycje. Spróbuj panierki przyrządzonej z sezamu, pestek słonecznika, mąki kukurydzianej, płatków owsianych czy siekanych migdałów. Wypróbuj któryś z tych wariantów, przygotowując kotlety mielone z pieczarkami i żółtym serem.

Krok 3: smażenie

Kotlety mielone kładź na mocno rozgrzanym tłuszczu i przez pierwsze kilka minut smaż na dużym ogniu. Następnie zmniejsz moc palnika. Kotlety smażone w zbyt niskiej temperaturze wchłoną zbyt dużo tłuszczu i staną się ciężkie, z kolei te przygotowywane wyłącznie na bardzo gorącej patelni, przypalą się na zewnątrz, będąc wewnątrz surowe. Smaż je do momentu, w którym staną się złociste. Jeśli nie masz pewności, ile czasu powinno to zająć, usmaż najpierw jednego kotleta na próbę i przekrój go, by sprawdzić, jak długiego smażenia wymaga reszta.

Wiesz już jak zrobić mielone, jak je jednak serwować? W tej kwestii nie istnieją żadne ograniczenia. Sprawdzi się podanie klasyczne, z warzywami na ciepło lub sałatką. Sprawdź także kotlety mielone z młodymi ziemniakami. Równie dobrym sposobem będzie też serwowanie ich z greckimi tzatzikami, cebulowym chutney albo w bułce – jak burgera.