Produkty pozyskiwane z orzechów palmy kokosowej, tak popularne w krajach Azji Południowo-Wschodniej, już od kilku lat podbijają resztę świata. Jakiś czas temu pojawiły się również w polskich sklepach, gdzie do tej pory głównym wyrobem z kokosa pozostawały używane do wypieków wiórki. Wśród nich na szczególną uwagę zasługuje mleczko kokosowe – gęsty płyn wyciskany z drobno startego świeżego miąższu. Jego delikatny, lekko słodki smak oraz subtelnie kokosowy zapach sprawiają, że można nim wzbogacić zarówno dania wytrawne, jak i desery. Dużym powodzeniem cieszy się wśród wegan i wegetarian, ponieważ stanowi smaczny zamiennik dla mleka krowiego. Mleczko kokosowe ma szerokie zastosowanie w kuchni tajskiej, indyjskiej, karaibskiej a także południowoamerykańskiej. Dzięki poniższemu artykułowi dowiesz się, jak wykorzystać ten składnik na wiele sposobów i dlaczego warto uwzględnić go w swoim jadłospisie. Otrzymasz też kilka wskazówek pomocnych przy zakupie gotowego produktu oraz prosty przepis na domowe mleczko z kokosa.

 

Mleczko kokosowe – właściwości

Mleczko kokosowe jest cenione przede wszystkim za swoje walory smakowe, jednak spożywane w umiarkowanych ilościach, zwłaszcza przez osoby intensywnie uprawiające sport, może mieć również korzystny wpływ na zdrowie. Zawarte w nim średniołańcuchowe kwasy tłuszczowe, po zmetabolizowaniu do ciał ketonowych, hamują apetyt. Jeśli dodasz je do porannej owsianki lub jaglanki – istnieje szansa, że szybko nie zgłodniejesz. Wspomniane średniołańcuchowe kwasy tłuszczowe wprost przedostają się do wątroby i są szybko rozkładane w organizmie, dlatego też natychmiast dostarczają mu energii. Korzyści z tego produktu możesz czerpać, nie tylko używając go do przygotowania posiłków – dodaj mleczko kokosowe do maseczek, aby odżywić i nawilżyć skórę. Warto wiedzieć, że wykazuje ono właściwości antybakteryjne. Z kolei nałożone na włosy pomaga je zregenerować i nadaje połysk. Dokładniejszą analizę wartości odżywczej mleczka kokosowego znajdziesz poniżej.

 

Mleczko kokosowe – wartość odżywcza

Łatwo się zorientować, że dominującym w mleczku kokosowym składnikiem odżywczym jest tłuszcz, z przewagą nasyconych kwasów tłuszczowych, dlatego też należy po ten produkt sięgać z umiarem. Osoby stosujące dietę redukującą masę ciała, mogą rozważyć wybór mleczka w wersji light, które ma tak samo intensywny smak, ale mniej kalorii. Pamiętaj jednak, że zawarte w mleczku kwasy tłuszczowe nie są długo magazynowane w organizmie.

Wartość odżywcza w 100 gramach
energia 962 kJ/230 kcal
tłuszcz 23,9 g
w tym kwasy nasycone 21,1 g
węglowodany 5,5 g
w tym cukry 3,3 g
błonnik 2,2 g
białko 2,3 g
sól 0,04 g

Źródło: United States Department of Agriculture

 

Mleczko kokosowe – cena, gdzie kupić, jakie wybrać?

W związku z dużą popularnością mleczka kokosowego, kupisz je w większości supermarketów – szukaj go na półkach ze zdrową żywnością lub kuchnią azjatycką. Najczęściej jest sprzedawane w puszkach, ale część producentów pakuje je do kartoników. Wybierając mleczko kokosowe, warto zapoznać się z etykietą i dokładnie przestudiować skład produktu. Kieruj się zasadą, że im jest on krótszy – tym lepiej. Ważnym wyznacznikiem jakości jest także wysoka zawartość miąższu kokosa – minimum 70%. Cena za puszkę mleczka kokosowego o objętości 400 ml, w zależności od producenta, waha się między kwotą 5 a 10 złotych.

 

Konsystencja mleczka kokosowego

Kremowa, wręcz aksamitna konsystencja mleczka kokosowego jest zasługą stosunkowo wysokiej zawartości tłuszczu – przyjęło się, że powinna ona wynosić maksymalnie 20%. Jeśli jest go więcej, płyn gęstnieje i zyskuje kremową konsystencję. Skondensowane mleczko kokosowe kupisz jako osobny produkt, ale po otwarciu schłodzonej puszki możesz także zebrać łyżką wierzchnią warstwę. Znakomicie sprawdzi się jako baza do zawiesistych sosów oraz deserów. Wystarczy dobrze ubić ją mikserem (ustawionym na najwyższych obrotach), aby powstała puszysta piana. Używa się jej również do przygotowania pysznych lodów wegańskich. Warto zaznaczyć, że rozwodnione mleczko kokosowe w wersji light będzie rzadsze od klasycznego, a z kolei napój kokosowy (do 10% zawartości ekstraktu) jest całkowicie płynny, podobnie jak produkty sojowe czy ryżowe.

 

Domowe mleczko kokosowe

Alternatywą dla kupowania mleczka kokosowego w puszce lub kartoniku jest przyrządzenie go samodzielnie w domu – przekonaj się, jakie to proste. Potrzebujesz tylko paczki wiórków kokosowych oraz kilku szklanek wody. Oba składniki wymieszaj, po czym odstaw powstałą masę na parę godzin, aby wiórki zmiękły. Cały proces możesz przyspieszyć, jeżeli miąższ kokosowy zalejesz bardzo gorącą wodą. Następnie przełóż mieszankę do kielicha blendera i miksuj przez minutę lub dwie, aż uzyskasz mleczko o kremowej konsystencji. Aby napój był jednolity i w miarę klarowny, przecedź go przez gęste sitko. Warto także zaopatrzyć się w specjalny batystowy woreczek, który przefiltruje nawet najdrobniejsze kawałki miąższu.

Tak przygotowane mleczko kokosowe wypij od razu lub przelej do zamykanego pojemnika i przechowuj w lodówce przez 3 do 4 dni. Nadaje się ono także do mrożenia. Z 250 g wiórków oraz 4 szklanek wody otrzymasz około litr gotowego produktu.

TIP: Po jakimś czasie mleczko z wiórków kokosowych zacznie się rozwarstwiać – to zupełnie naturalne. Aby temu zaradzić, wstrząśnij nim energicznie przed użyciem.

 

Zastosowanie mleczka kokosowego – nie tylko do kawy

Warto zaopatrzyć się w puszkę lub kartonik mleczka kokosowego, ponieważ z pewnością znajdziesz dla niego wiele zastosowań. Najbardziej podstawowym jest zastępowanie nim mleka krowiego, zatem dolej odrobinę do kawy lub, po rozcieńczeniu z niedużą ilością wody, dodaj do płatków śniadaniowych. Zmiksuj mleczko ze świeżymi albo mrożonymi owocami, np. bananami i borówkami – to błyskawiczny sposób na pyszne słodkie smoothie, w sam raz na drugie śniadanie lub przekąskę. Jeśli chcesz przyrządzić gęste, aromatyczne curry, to właśnie mleczko kokosowe pozwoli na odtworzenie autentycznego smaku kuchni indyjskiej. Połącz je z delikatnym mięsem drobiowym oraz pikantną papryczką chili i przygotuj na obiad proste curry z kurczaka o orientalnym charakterze. Świetnie uzupełni je świeża kolendra. Dzięki swojej aksamitnej konsystencji, mleczko kokosowe sprawdzi się jako składnik warzywnych zup kremów. Znakomicie komponuje się z burakami, pomidorami, batatami czy kukurydzą. A może zdecydujesz się na jesienną zupę krem z dyni z karmelizowanym jabłkiem i pieczonymi orzechami? Jest słodko-pikantna, zatem mleczko znakomicie do niej pasuje. Z kolei dodanie go do klasycznych wypieków i deserów jest łatwym sposobem na to, aby nieco je unowocześnić i wzbogacić. Wlane do masy sernikowej, nada jej śnieżnobiałego koloru i kokosowego aromatu. Ponadto zapewni delikatniejszą konsystencję. Wypróbuj przepis na wyborny sernik kokosowy. Na deser sprawdzi się też budyń na bazie mleczka kokosowego, który będzie wprost rozpływał się w ustach!


Oprócz tego, że jest kluczowym składnikiem wielu egzotycznych potraw i deserów, mleczko kokosowe będzie wyśmienitym dodatkiem do codziennych posiłków, przekąsek i napojów. Jego umiarkowana słodycz i subtelny smak pozwalają na łączenie go zarówno z owocami, jak i różnymi rodzajami mięs oraz pikantnymi przyprawami. Pomoże nadać kremową konsystencję zupie, owsiance czy deserowym koktajlom. Próbuj różnych sposobów jego wykorzystania.