Apetyczna sałatka z młodych buraczków

Składniki:

  • pieprz - 1 szczypta
  • śmietana - 4 łyżki
  • sól - 1 szczypta
  • starty parmezan - 4 łyżki
  • oliwa - 2 łyżki
  • ocet winny - 2 łyżki
  • chrzan starty - 2 łyżki
  • młode buraczki - 1 pęczek
  • dzika rukola - 0.5 szklanek
  • wędzona surowa polędwica - 6 plastrów

Sposób przygotowania:

  1. Buraczki oczyść z liści i gotuj na małym ogniu do czasu, gdy będą miękkie. Odcedź, obierz i potnij na mniejsze kawałki.
  2. Wrzuć je do miski, skrop octem i wymieszaj ze śmietaną. Oprósz solą , pieprzem i mieszaj do momentu, gdy powstanie różowy sos.
  3. Rukolę umyj i wyłóż nią talerz lub miskę. Na wierzchu ułóż buraczki, skrop oliwą i ułóż plasterki polędwicy.
  4. Oprósz startym chrzanem i parmezanem. Sałatkę udekoruj ziołami lub natką pietruszki.