Aromatyczne penne z kurczakiem i krewetkami
  • 30 minut
  • 4 osoby
  • Łatwe

Składniki:

  • penne - 300 gramów
  • pierś z kurczaka - 2 sztuki
  • krewetki - 6 sztuk
  • pomidory suszone w oliwie - 6 sztuk
  • cebula - 1 sztuka
  • śmietana 36% - 200 mililitrów
  • musztarda francuska - 1 łyżka
  • ząbek czosnku - 1 sztuka
  • oliwa - 3 łyżki
  • natka pietruszki - 1 łyżka

Sposób przygotowania:

  1. Kurczaka oraz pomidory pokrój w paski. Krewetki przetnij wzdłuż na pół, cebulę pokrój w piórka.
  2. Na rozgrzanej oliwie przesmaż pokrojone składniki. Dodaj posiekany czosnek oraz natkę.
  3. Całość zalej śmietaną, dodaj musztardę oraz Bulionetkę Knorr. Sos doprowadź do wrzenia i gotuj jeszcze chwilę. Dopraw do smaku.
  4. Makaron ugotuj al dente w osolonym wrzątku z dodatkiem oliwy. Odcedź i nałóż na talerze.
  5. Gorący makaron polej przygotowanym sosem i udekoruj listkami świeżych ziół.