Aromatyczne pstrągi w migdałach

Składniki:

  • pstrąg - 2 sztuki
  • sok z cytryny - 3 łyżki
  • płatki migdałowe - 50 gramów
  • sól
  • pieprz
  • estragon
  • natka pietruszki
  • masło - 50 gramów

Sposób przygotowania:

  1. Wypatroszone wcześniej i oczyszczone ryby umyj, osusz, skrop obficie sokiem z cytryny, oprósz solą i pieprzem.
  2. Wysmaruj od środka posiekanym estragonem i natką pietruszki. Zepnij wykałaczką brzegi.
  3. Połowę masła rozpuść na patelni, wymieszaj z płatkami migdałowymi i obsmaż ryby na złoty kolor.
  4. Zdejmij z patelni, rozdziel na 4 części i przełóż na talerze.
  5. Resztę masła stop na patelni i przygotowanym migdałowym tłuszczem polej pstrągi.