Babeczki z galaretką
  • 30 minut
  • Łatwe

Wskazówki pieczenia:

  • 10 minut
  • 180 °C

Składniki:

  • Kostka do pieczenia Kasia - 150 gramów
  • mąka - 150 gramów
  • cukier - 150 gramów
  • jajko - 4 sztuki
  • cytryna - 1 sztuka
  • proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
  • polewa z białej czekolady - 1 opakowanie
  • kolorowa posypka - 1 opakowanie
  • galaretka truskawkowa - 1 opakowanie

Sposób przygotowania:

  1. Galaretkę rozpuść w szklance gorącej wody i wlej do płaskiej formy tak, aby wysokość galaretki była nie wyższa niż 1 cm. Odstaw do stężenia.
  2. Żółtka utrzyj do białości z Kasią i cukrem. Gdy masa będzie puszysta, dodaj skórkę startą z cytryny. Ubij na sztywno pianę z białek i dodaj do masy.
  3. Na końcu wsyp mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Wymieszaj delikatnie łyżką.
  4. Ciasto wkładaj do połowy wysokości małych foremek z kominkiem wcześniej wysmarowanych Kasią i wysypanych mąką. Piecz ok. 10-15 min. w piekarniku nagrzanym do 180 st. C. Upieczone babeczki wyjmij z foremek.
  5. Gdy ostygną, polej rozpuszczoną w kąpieli wodnej polewą czekoladową i posyp cukrową posypką.
  6. Formę z galaretką zanurz na kilka sekund w gorącej wodzie i natychmiast odwracając do góry dnem wyłóż galaretkę na deskę. Z galaretki wycinaj foremką do ciasteczek serduszka i układaj na babeczkach.
  7. Ten przepis możesz przygotować szybciej z naszymi Babeczkami nic do dodania.