Bakłażan faszerowany karmelizowanymi pomidorami i ciecierzycą
  • 60 minut
  • 4 osoby
  • Łatwe

Składniki:

  • średni bakłażan - 2 sztuki
  • czerwona cebula - 1 sztuka
  • biała cebula - 1 sztuka
  • ząbek czosnku - 3 sztuki
  • cukinia - 0.5 sztuk
  • papryczka chili - 0.5 sztuk
  • Rama Smaż jak szef kuchni, wariant klasyczny - 40 mililitrów
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • suszone oregano - 1 łyżeczka
  • suszona bazylia - 0.5 łyżeczek
  • ocet balsamiczny - 1 łyżeczka
  • brązowa ciecierzyca z puszki - 400 gramów
  • tarty ser parmezan - 20 gramów
  • karmelizowane pomidory - 3 łyżki
  • pomidorki koktajlowe - 100 gramów
  • świeża bazylia, posiekana - 1 pęczek

Sposób przygotowania:

  1. Bakłażany myjemy i przecinamy wzdłuż (tworząc łódeczki) lub w poprzek (tworząc miseczki). Następnie nacinamy w poprzek od strony miąższu (tak, by nie przeciąć skóry), układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, posypujemy solą i skrapiamy Ramą Smaż jak szef kuchni i pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni przez 20-25 minut.
  2. Cebule (białą i czerwoną), czosnek, chili i cukinię drobno siekamy. Na rozgrzaną patelnie wylewamy Rama Smaż jak szef kuchni, gdy z tłuszczu znikną bąbelki podsmażamy cebulę, gdy lekko się zeszkli dodajemy czosnek i cukinię i smażymy ok. 5 minut, dodajemy trochę soli i pieprzu.
  3. Z upieczonych bakłażanów wybieramy łyżką miąższ, który drobno siekamy. Dodajemy go razem z ostrą papryczką do warzyw i smażymy ok. 3 minut.
  4. Po tym czasie dodajemy bazylie, oregano i ocet balsamiczny. Odsączoną i wypłukaną brązową ciecierzyce oraz karmelizowane pomidory i świeże pomidory pokrojone w drobną kostkę, zmniejszamy palnik i dusimy wszystko na małym ogniu przez 10 minut. Patelnie zdejmujemy z palnika, dodajemy połowę startego sera parmezan i połowę posiekanej świeżej bazylii, mieszamy.
  5. Miseczki z bakłażana faszerujemy przygotowanym nadzieniem, po wierzchu posypujemy pozostałym serem i zapiekamy w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni około 10 minut. Przed podaniem posypujmy pozostałą świeżą bazylią.