Bezmięsne danie z dyni i curry

Składniki:

  • dynia - 600 gramów
  • Rosół z kury Knorr - 1 sztuka
  • czerwona papryka - 2 sztuki
  • ciecierzyca w puszce - 1 sztuka
  • groszek cukrowy - 200 gramów
  • cebula dymka - 100 gramów
  • czosnek ząbki - 2 sztuki
  • mąka - 1 łyżka
  • śmietana - 5 łyżek
  • sok z cytryny - 1 łyżka
  • curry - 1 łyżka
  • olej do smażenia - 5 łyżek

Sposób przygotowania:

  1. cebulę i czosnek drobno posiekaj. Wraz z curry przesmaż w garnku na rozgrzanym oleju. Całość duś 10 minut.
  2. Oczyszczoną dynię pokrój w drobną kostkę, dodaj do garnka i duś kolejne 10 minut.
  3. Rosół z kury Knorr rozprowadź w 0,5 lt wrzątku i zalej dynię.
  4. Paprykę pokrój w kostkę i z odsączoną ciecierzycą, groszkiem cukrowym dodaj do garnka i gotuj 10 minut.
  5. Śmietanę dokładnie wymieszaj z curry i wlej do garnka. Całość zagotuj. Na koniec dopraw sokiem z cytryny.