Bigos z kapusty włoskiej z cukinią,pomidorkami i kurczakiem
  • 30 minut
  • 3 osoby
  • Łatwe

Składniki:

  • kapusta włoska mała - 0.5 sztuk
  • mała cukinia - 1 sztuka
  • pomidorki koktajlowe - 10 sztuk
  • cebula - 1 sztuka
  • mała marchewka - 1 sztuka
  • pierś z kurczaka - 1 sztuka
  • koperek - 1 pęczek
  • koncentrat pomidorowy - 1 łyżeczka
  • sól - 1 szczypta
  • pieprz - 1 szczypta

Sposób przygotowania:

  1. Kapustę pokroić na paski. Wrzucić do garnka, zalać wodą (ok. 50 ml), gotować na małym ogniu. Cukinię umyć, pokroić w kostkę, posolić i odstawić na kilka minut, aby zmiękła. Pomidorki naciąć, sparzyć wrzątkiem i obrać. Dodać do kapusty. Marchewkę umyć, obrać i pokroić w plasterki. Dodać do kapusty.
  2. Pierś z kurczaka oczyścić i pokroić w kostkę. Podsmażyć na rozgrzanym oleju. Dodać do garnka.
  3. Cebulę umyć, obrać i pokroić w drobną kostkę. Podsmażyć na oleju po kurczaka. Dodać cukinię i chwilę smażyć. Wszystko przełożyć do garnka z kapustą. Koperek posiekać i wrzucić do bigosu. Wszystko dusić około 30 min.