Burgery z indyka i kaszy jaglanej
  • 15 minut
  • 8 osób
  • Łatwe

Składniki:

  • mięso mielone z indyka - 400 gramów
  • ugotowana kasza jaglana - 100 gramów
  • Rama Smaż jak szef kuchni, wariant maślany smak - 3 łyżki
  • Chili z Indii Knorr - 2 łyżki
  • ząbek czosnku - 2 sztuki
  • natka kolendry - 1 pęczek
  • curry madras - 1 łyżka
  • Kmin rzymski z Indii mielony Knorr - 1 łyżka
  • Delikat przyprawa uniwersalna Knorr - 1 łyżeczka
  • awokado - 1 sztuka
  • czerwona cebula - 1 sztuka
  • szczypior - 1 pęczek
  • limonka - 1 sztuka
  • pomidor - 2 sztuki
  • oliwa z oliwek - 4 łyżki
  • Ketchup Hellmann's Pikantny - 50 mililitrów
  • bułki do hamburgerów - 4 sztuki
  • sałata lodowa - 4 plastry

Sposób przygotowania:

  1. Mielone mięso pomieszaj z kaszą jaglaną czosnkiem, połową posiekanej kolendry, łyżeczką pasty chili. Dopraw do smaku kminem rzymskim, przyprawą curry i Delikatem Knorr.
  2. Z mięsa uformuj okrągłe kotlety, nadając im kształt hamburgerów. Na rozgrzanej Ramie smaż hamburgery, po około 6 minut z każdej strony. Upewnij się przy tym że są one dosmażone w środku. Smażąc mięso na Ramie nadasz mu maślanego aromatu i jednocześnie zachowasz czystość, bo Rama nie pryska podczas smażenia.
  3. Przygotuj salsę. Pomidory i awokado pokrój w kostkę o grubości do jednego centymetra. Przełóż do miski, dodaj drobno pokrojoną czerwoną cebulę, odrobinę pasty z czosnku i chili, ketchup Hellmann's, oliwę i pozostałą część kolendry i posiekany drobno szczypior. Całość wymieszaj, dopraw limonka do smaku i jeśli zachodzi taka potrzeba szczyptą soli.
  4. Bułki przekrój na pół również posmaruj Ramą i zapiecz na złoty kolor. Hamburgery ułóż na bułce z sałatą, przykryj salsą z pomidorów i awokado.