Carpaccio z łososia
  • 90 minut
  • 8 osób
  • Łatwe

Składniki:

  • świeży łosoś w cienkich plastrach - 750 gramów
  • Sos sałatkowy francuski Knorr
  • cytryna - 1 sztuka
  • sok z 1 cytryny
  • oliwa z oliwek - 125 mililitrów
  • posiekany tymianek - 1 łyżka
  • zielony pieprz z zalewy - 2 łyżki
  • woda - 3 łyżki

Sposób przygotowania:

  1. W moździerzu utłucz 1 łyżkę pieprzu, wymieszaj z tymiankiem.
  2. Całość przełóż do miseczki, wymieszaj z 1/3 oliwy z oliwek i sokiem z cytryny oraz Sosem sałatkowym francuskim Knorr.
  3. Dodaj 3 łyżki stołowe wody, ponownie wymieszaj.
  4. Plastry łososia ułóż na półmisku, polej marynatą, przykryj folią i wstaw do lodówki na 4 godziny.
  5. Przed podaniem udekoruj cytryną, posyp resztą pieprzu.