Caryca Katarzyna
  • 60 minut
  • Łatwe

Wskazówki pieczenia:

  • 45 minut
  • 180 °C

Składniki:

    ciasto jasne
  • Kostka do pieczenia Kasia - 1 sztuka
  • mąka - 3 szklanki
  • cukier puder - 1 szklanka
  • proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
  • ciasto ciemne
  • kwaśna śmietana - 1 szklanka
  • jajko - 3 sztuki
  • kakao - 3 łyżki
  • soda - 0.5 łyżeczek
  • krem
  • mleko - 1 szklanka
  • jajko - 2 sztuki
  • budyń śmietankowy - 1 opakowanie
  • cukier - 7 łyżek
  • cukier waniliowy - 1 opakowanie
  • sok z cytryny
  • Kostka do pieczenia Kasia - 1 sztuka
  • dodatkowo
  • okrągłe biszkopty - 1 opakowanie
  • galaretka - 1 opakowanie

Sposób przygotowania:

  1. Kasię posiekać z mąką, dodać cukier puder i proszek do pieczenia.
  2. Zagnieść ciasto, schować do lodówki i zamrozić.
  3. Ubić jajka, dodać śmietanę, a następnie kakao i sodę.
  4. Do zmiksowanego ciemnego ciasta zetrzeć na tarce jarzynowej jasne, zmrożone ciasto.
  5. Piec około 45 minut.
  6. Mleko zagotować z cukrem waniliowym i 4 łyżkami cukru.
  7. Ubić jajka, dodać cukier oraz budyń.
  8. Do gotującego mleka wlać masę i gotować jak budyń.
  9. Utrzeć Kasię na puszystą masę, dodawać stopniowo wystudzoną masę.
  10. Na końcu dodać sok z cytryny.
  11. Placek przekroić na pół. Położyć połowę masy.
  12. Na to biszkopty zamoczone w rozpuszczonej w jednej szklance wody galaretce.
  13. Na to dać resztę masy i położyć resztę ciasta. Smacznego!