Chleb z ziarnami
  • 90 minut
  • 2 osoby
  • Łatwe

Składniki:

  • mąka - 500 gramów
  • cukier - 2 łyżeczki
  • sól - 2 łyżeczki
  • płatki owsiane - 1.5 szklanek
  • woda - 0.5 litrów
  • słonecznik - 1 szklanka

Sposób przygotowania:

  1. Suche składniki wsypać do miski i wymieszać drewnianą łyżką. Z drożdży zrobić w kubeczku zaczyn z ciepłej wody szczypty soli i cukru oraz niedużej ilości mąki.Pozostawić do wyrośnięcia. Połączyć zaczyn z mąką, dodać wodę i wyrobić ciasto.
  2. Wysmarować masłem dwie foremki keksówki. Ciasto musi rosnąć 30-40 min w foremkach. Wyrośnięte wkładać do piekarnika.
  3. Piec w piekarniku z termoobiegiem 180 st. 1 godzinę. Zaraz po upieczeniu wyjąć z foremek do odparowania.