Chłodnik litewski z jajkiem
  • 30 minut
  • 4 osoby
  • Łatwe

Składniki:

  • bulwa kopru włoskiego (fenkuł) - 1 sztuka
  • zielony groszek (świeży lub mrożony) - 100 gramów
  • Barszcz czerwony Ekspresowy Knorr - 1 sztuka
  • pęczek rzodkiewki - 1 sztuka
  • jogurt naturalny - 600 mililitrów
  • musztarda sarepska - 1 łyżka
  • jajka przepiórcze - 4 sztuki
  • Pieprz czarny z Wietnamu mielony Knorr - 1 szczypta
  • woda - 300 mililitrów

Sposób przygotowania:

  1. Pokrój koper włoski w cienkie półplastry. W małym garnku zagotuj 300 mililitrów wody, dodaj koper i gotuj go 2 minuty, po czym wyjmij, a do płynu dodaj zielony groszek. Świeży gotuj około 5 minut – do momentu, gdy będzie zupełnie miękki, a mrożony gotuj tylko 2 minuty. Następnie dodaj go do kopru, aby zupełnie wystygł.
  2. W powstałym wywarze rozmieszaj Barszcz czerwony ekspresowy Knorr i odstaw go na bok, by wystygł. Pokrój pęczek rzodkiewek w półplastry.
  3. Chłodnik pomieszaj z zimnym jogurtem, dodaj schłodzone warzywa (koper oraz zielony groszek) i pokrojone rzodkiewki.
  4. Całość dopraw do smaku szczyptą świeżo zmielonego pieprzu i odrobiną musztardy. Chłodnik odstaw do lodówki na godzinę. W tym czasie ugotuj jaja na twardo.
  5. Podawaj z ugotowanymi na twardo, przekrojonymi na pół jajami przepiórczymi.