Chłodnik z łososiem
  • 30 minut
  • 4 osoby
  • Łatwe

Składniki:

  • wędzony lub pieczony łosoś - 60 gramów
  • Barszcz biały Knorr - 1 opakowanie
  • kilka liści sałaty lodowej lub innej
  • garść kiełków brokuła - 1 sztuka
  • jajka - 2 sztuki
  • śmietana 18% - 1 szklanka
  • posiekana natka pietruszki - 1 łyżka
  • posiekany szczypiorek - 1 łyżka
  • Gałka muszkatołowa z Indonezji Knorr - 1 szczypta
  • cytryna - 1 sztuka
  • woda - 600 mililitrów
  • Pieprz czarny z Wietnamu mielony Knorr

Sposób przygotowania:

  1. Gotuj Barszcz biały Knorr w 600 mililitrach wody przez około 5 minut, po czym odstaw do wystudzenia.
  2. Ugotuj jajka na twardo i wystudź. Usuń z kawałka łososia ości i pokrój go w paski.
  3. Następnie posiekaj jajko. Sałatę pokrój w paski, a kiełki rozdrobnij.
  4. Dodaj je do wystudzonego barszczu wraz z przyprawami, posiekanymi ziołami, kiełkami, śmietaną, sokiem z cytryny oraz łososiem. Trochę łososia pozostaw do przybrania.
  5. Całość dokładnie wymieszaj i odstaw na 20 minut do lodówki (ewentualnie ponownie dopraw chłodnik po wystudzeniu).
  6. Włóż do wazy trochę pokrojonej sałaty i zalej ją przygotowanym chłodnikiem. Przybierz na górze cząstkami jajka i łososia oraz gałązkami ziół.