Ciasto biszkoptowe
  • 45 minut
  • Łatwe

Wskazówki pieczenia:

  • 40 minut
  • 180 °C
  • Tortownica Ø 26

Składniki:

    ciasto
  • Kostka do pieczenia Kasia - 0.2 opakowań
  • mąka - 1.5 szklanek
  • cukier - 1.5 szklanek
  • jajko - 6 sztuk
  • proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
  • sól - 1 szczypta

Sposób przygotowania:

  1. Kasię odmierz za pomocą podziałki na opakowaniu. Włóż do rondelka, rozpuść i wystudź.
  2. Dno tortownicy o średnicy 26 cm wysmaruj Kasią i wyłóż papierem do pieczenia. Boków nie smaruj.
  3. Jajka ubij dokładnie z cukrem na puch, tak aby ich objętość znacznie wzrosła.
  4. Do masy jajecznej dodaj, ciągle mieszając, przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i solą.
  5. Do ciasta wlej rozpuszczoną Kasię i delikatnie wymieszaj łyżką.
  6. Ciasto przełóż do formy i od razu włóż do nagrzanego do 180 st C piekarnika. Piecz około 40 minut. Upieczone ciasto zostaw w otwartym piekarniku do wystygnięcia.