Ciasto bomba

Składniki:

  • ciasto kruche:
  • Nutella - 200 gramów
  • czekolada - 200 gramów
  • śmietana 22 % - 200 gramów
  • likier - 4 łyżki
  • żelatyna - 8 łyżek
  • wafelki - 4 sztuki
  • dekoracje:
  • gorzka czekolada - 200 gramów
  • śmietana kremówka 30 % - 800 gramów
  • krem:
  • masło - 100 gramów
  • biszkopt:
  • jajka - 3 sztuki
  • mąka - 100 gramów
  • cukier - 0.75 szklanek
  • proszek do pieczenia - 1 łyżka
  • konfitura morelowa - 5 łyżek

Sposób przygotowania:

  1. Ze składników na kruche ciasto, zagnieć ciasto dodając łyżkę wody. Wstaw do lodówki na 30 minut. Następnie rozwałkuj na krążek o średnicy 20 centymetrów. Ułóż na blasze, pozakłuwaj widelcem i piecz około 10 minut w 200 stopniach.
  2. Przygotuj biszkopt. Białka ubij z cukrem, dodaj żółtka, mąkę i proszek.
  3. Na tortownicy rozłóż papier pergaminowy o średnicy 28 centymetrów i rozsmaruj. Piecz 15 minut w 200 stopniach. Biszkopt rozetnij na 2 placki. Jeden pokrój na 16 trójkątów, drugi na paski o szerokości 4 centymetrów .
  4. Środek miski o średnicy 24 centymetrów i pojemności 3 litrów wyłóż trójkątami ciasta a brzeg paskami.
  5. Śmietankę ubij i ¼ wymieszaj ze stopioną nutellą. Rozsmaruj na biszkopcie .
  6. Resztę ubitej śmietanki wymieszaj ze stopiona białą czekoladą, śmietaną 22%, likierem i rozpuszczona żelatyną. Wylej na biszkopt, wrzuć do środka kilka wafelków. Przykryj krążkiem kruchego ciasta.
  7. Wstaw na noc do lodówki. Wyjmij bombę z formy, posmaruj konfiturą i stopioną gorzką czekoladą.