Ciasto marchewkowe z orzechami
  • 15 minut
  • Łatwe

Wskazówki pieczenia:

  • 60 minut
  • 150 °C

Składniki:

    masa
  • cukier puder - 400 gramów
  • kremowy serek - 100 gramów
  • Kostka do pieczenia Kasia - 50 gramów
  • ciasto
  • jajko - 2 sztuki
  • brązowy cukier - 200 gramów
  • olej roślinny - 150 mililitrów
  • drobno starta marchewka - 200 gramów
  • posiekane orzechy włoskie - 50 gramów
  • mąka - 200 gramów
  • cynamon - 1 łyżeczka
  • soda oczyszczona - 1 łyżeczka
  • sól - 1 łyżeczka
  • proszek do pieczenia - 0.5 łyżeczek

Sposób przygotowania:

  1. CIASTO Ubijam jajka do podwojenia objętości. Dodaję cukier i dalej ubijam aż masa będzie gładka i puszysta. Wciąż ubijając na wysokich obrotach, dolewam ciągłym, cieniutkim strumieniem olej.
  2. Do powstałej masy dodaję marchewkę, suszone owoce, orzechy i delikatnie mieszam.
  3. Dodaję przesianą mąkę, cynamon, sodę, proszek do pieczenia i sól, delikatnie łączę wszystkie składniki. Przekładam do małej formy 21 x 21 cm, wyłożonej papierem do pieczenia.
  4. Piekę przez 1 godzinę, w piekarniku nagrzanym do 150 stopni.
  5. Wystudzone ciasto przekrawam poziomo na 2 części. Spód smaruję 1/3 ilości polewy. Przykrywam górą ciasta i smaruję resztą polewy. Wstawiam do lodówki.
  6. MASA Mikserem ucieram serek wraz z Kasią. Dodaję cukier puder, w 3 częściach, cały czas ucierając pomiędzy kolejnymi partiami. Wstawiam do lodówki, aby polewa lekko stężała.