Ciasto z gruszkami babuni
  • 60 minut
  • Łatwe

Wskazówki pieczenia:

  • 60 minut
  • 195 °C

Składniki:

  • miękkie gruszki - 1 kilogram
  • Kostka do pieczenia Kasia - 150 gramów
  • cukier - 150 gramów
  • jajko - 3 sztuki
  • mąka - 300 gramów
  • proszek do pieczenia - 3 łyżeczki
  • mleko - 125 mililitrów
  • posiekana czekolada - 100 gramów
  • kakao - 1 łyżka
  • płatki owsiane - 50 gramów
  • olejek rumowy - 1 opakowanie
  • cynamon - 1 szczypta
  • gałka muszkatołowa - 1 szczypta

Sposób przygotowania:

  1. Gruszki obrać, pokroić na połówki i odkroić gniazda pestkowe.
  2. Z pozostałych składników ugnieść ciasto.
  3. 2/3 ciasta włożyć do wysokiej blachy.
  4. Gruszki lekko wgnieść i wyłożyć resztę ciasta na wierzch.
  5. Piec 1 godzinę (piec elektryczny normalny 195 stopni, piec elektryczny z obiegiem gorącego powietrza 175 stopni).