Cordon Bleu - Kotlet szwajcarski
  • 50 minut
  • 4 osoby
  • Łatwe

Składniki:

  • schab środkowy bez kości - 500 gramów
  • olej rzepakowy - 100 mililitrów
  • ser żółty np. gruyère - 100 gramów
  • szynka dojrzewająca szwardzwaldzka - 100 gramów
  • jajka - 2 sztuki
  • bułka tarta - 200 gramów
  • mąka pszenna - 2 łyżki
  • Pieprz czarny z Wietnamu mielony Knorr - 1 szczypta
  • sól - 1 szczypta
  • masło - 1 łyżka

Sposób przygotowania:

  1. W trzech naczyniach przygotuj mąkę , bułkę tartą oraz w trzecim naczyniu rozbij i wymieszaj jaja.
  2. Mięso oczyść z przerostów tłuszczu oraz wszelkich błon, pokrój w grube 1,5 cm plastry . Płaty mięsa przykryj kawałkiem folii spożywczej i dokładnie rozbij. Mięso delikatnie oprósz solą i pieprzem.
  3. Na środek rozbitego kotleta ułóż plaster żółtego sera i szynki. Krawędzie kotleta zawiń do środka. Kotlet uformuj w prostokąt, oprósz mące, zanurz w jajkach a następnie obtocz dokładnie w bułce.
  4. Kotlety smaż na patelni na rozgrzanym oleju po dwie trzy minuty z każdej strony, na koniec odlej tłuszcz z patelni dodaj łyżkę masła , kotlety pozostaw jeszcze dwie trzy minuty pod przykryciem.