Curry z krewetkami i dynią
  • 45 minut
  • 4 osoby
  • Łatwe

Składniki:

  • świeża dynia - 1 sztuka
  • krewetki - 30 dekagramów
  • puszka mleka kokosowego - 1 sztuka
  • świeży imbir - 1 sztuka
  • ząbek czosnku - 1 sztuka
  • Curry Knorr - 1 łyżka
  • posiekany szczypiorek - 1 pęczek
  • tłuszcz do smażenia - 3 łyżki
  • sól do smaku - 1 szczypta
  • Pieprz czarny z Wietnamu mielony Knorr - 1 szczypta
  • Bulionetka drobiowa Knorr - 1 sztuka
  • cytryna - 1 sztuka

Sposób przygotowania:

  1. Dynię obierz i pokrój w dużą kostkę.
  2. Posiekaj czosnek i zetrzyj imbir, następnie dodaj je do dyni i smaż jeszcze przez 4 minuty.
  3. Wlej mleko kokosowe i dodaj Bulionetkę drobiową Knorr.
  4. Dodaj również curry w ilości zależnej od preferowanej pikantności. Całość gotuj przez 10 minut, a następnie zmiksuj.
  5. Do gotującego sosu dodaj kostki z dyni oraz podsmażone krewetki. Gotowe danie podawaj z posiekanym szczypiorkiem, doprawione do smaku sokiem z cytryny.
  6. Podsmaż ją w rondlu do momentu, gdy zmięknie, po czym dopraw pieprzem i odrobiną soli. Odłóż połowę do oddzielnego naczynia.