Curry z pomidorów

Składniki:

  • olej - 5 łyżek
  • kminek - 0.5 łyżeczek
  • jajka - 3 sztuki
  • kmin - 0.5 łyżeczek
  • kolendra mielona - 0.5 łyżeczek
  • kolendra
  • imbir - 1 łyżeczka
  • pomidory z puszki - 400 gramów
  • czosnek ząbki - 1 sztuka
  • sok z cytryny - 2 łyżki
  • chilli - 1 łyżeczka
  • gorczyca - 0.5 łyżeczek
  • ziarna kozieradki - 0.5 łyżeczek
  • nasiona cebuli - 0.5 łyżeczek
  • suszona czerwona papryczka chilli - 3 sztuki

Sposób przygotowania:

  1. Jajka ugotuj na twardo.
  2. Włóż pomidory do dużego naczynia. Dodaj imbir, czosnek, chilli, sól, kolendrę, kminek i dobrze wymieszaj.
  3. W garnku rozgrzej olej. Wsyp nasiona cebuli, gorczycy, kozieradki białego kminku oraz papryczki chilli i smaż przez minutę, ciągle mieszając. Zdejmij z ognia.
  4. Następnie dodaj do tego pomidory z przyprawami, ustaw ponownie na ogniu i smaż przez 3 minuty, ciągle mieszając.
  5. Zmniejsz ogień i smaż jeszcze przez 10 minut, czasami mieszając. Skrop wszystko sokiem z cytryny.
  6. Obierz jajka, pokrój w ćwiartki. Ułóż je na wierzchu pomidorów. Udekoruj kozieradką.