Cytrusowa golonka jagnięca
  • 90 minut
  • 6 osób
  • Łatwe

Składniki:

  • golonka jagnięca - 2 kilogramy
  • Przyprawa w Mini kostkach Smażona cebula Knorr - 4 sztuki
  • biała fasola w puszce - 1 opakowanie
  • woda - 550 mililitrów
  • ząbki czosnku - 5 sztuk
  • musztarda - 1 łyżka
  • cytryna - 1 sztuka
  • Liść laurowy z Turcji Knorr - 3 sztuki
  • tymianek - 1 sztuka
  • białe wino - 250 mililitrów
  • olej - 20 mililitrów

Sposób przygotowania:

  1. Golonki jagnięce nasmaruj rozdrobnionymi mini kostkami Knorr i musztardą.
  2. Rozgrzej olej na dużej patelni i smaż golonki z kilku stron, aż będą rumiane.
  3. Dodaj do golonek na patelni liście laurowe, posiekany czosnek, gałązkę tymianku, plasterki cytryny, białe wino i gotuj bez nakrycia przez 10 minut, przewracając golonki od czasu do czasu.
  4. Dodaj do mięsa na patelnię 550 mililitrów wrzącej wody, maksymalnie zmniejsz ogień i duś jagnięcinę pod przykryciem przez 1 ¼ godziny, aż mięso będzie miękkie.
  5. Dodaj do mięsa fasolę z puszki wraz z sokiem i pozostaw na wolnym ogniu na kolejne 5 minut.