Czekoladowe babeczki
  • 20 minut
  • Łatwe

Wskazówki pieczenia:

  • 15 minut
  • 160 °C
  • foremki do babeczek

Składniki:

    masa jasna
  • Kostka do pieczenia Kasia - 80 gramów
  • cukier - 50 gramów
  • mąka pszenna - 130 gramów
  • sól - 1 szczypta
  • żółtko - 1 sztuka
  • woda - 2 łyżki
  • czekolada mleczna - 50 gramów
  • Masa ciemna
  • Kostka do pieczenia Kasia - 80 gramów
  • cukier - 50 gramów
  • kakao - 20 gramów
  • czekolada mleczna - 50 gramów
  • mąka pszenna - 50 gramów
  • duże jajka - 2 sztuki
  • cukier wanilinowy - 1 łyżeczka

Sposób przygotowania:

  1. Przygotuj jasną masę. Włóż do miski posiekaną Kasię i cukier, dodaj żółtko, mąkę i sól, wymieszaj mikserem.
  2. Następnie dodaj drobno posiekaną czekoladę i ponownie wymieszaj. Ciasto zagnieć.
  3. Jasną masę uformuj w wałek i podziel na 14 części. Wylep masą małe silikonowe foremki do babeczek.
  4. Przygotuj ciemną masę. W rondelku roztop Kasię, dodaj 2 łyżki wody, cukier i kakao. Mieszaj, aż cukier się rozpuści. Dodaj połamaną czekoladę i wymieszaj.
  5. Masę przelej do miski, dodaj mąkę, cukier wanilinowy i jajka, wymieszaj.
  6. Na ciasto w babeczkach wyłóż masę czekoladową. Piecz 10-15 minut w 160° C. Podawaj gdy wystygną.