Dorsz z ziołowym „crustem”
  • 30 minut
  • 4 osoby
  • Łatwe

Składniki:

  • Rama z oliwą z oliwek i nutą bazylii - 150 gramów
  • filet z polędwicy dorsza, może być inna biała ryba - 600 gramów
  • bułka tarta typu panko lub chleb tostowy - 100 gramów
  • ziarna słonecznika - 10 gramów
  • mały pęczek pietruszki - 1 pęczek
  • kapary - 2 łyżki
  • zielone oliwki - 50 gramów
  • ząbek czosnku - 2 sztuki
  • ziarna czarnego pieprzu w młynku do mielenia - 1 łyżeczka
  • cytryna - 1 sztuka
  • pomidory suszone - 8 sztuk

Sposób przygotowania:

  1. Cytrynę otrzyj ze skórki. Rybę umyj, osusz, potnij na odpowiedniej wielkości kawałki, oprósz grubo mielonym pieprzem, skórką z cytryny oraz jeśli uznasz to za konieczne odrobiną soli. Rybę ułóż na blaszce do pieczenia wyłożonej pergaminem.
  2. Pomidory pokrój w drobną kosteczkę, przesiekaj kapary, oliwki przekrój na cztery części.
  3. Do kielich miksera wlej kilka łyżek wody, dodaj RAMĘ z oliwą z oliwek z nutą bazylii, czosnek i natkę pietruszki. Wszystko razem dokładnie zmiksuj na jednolitą masę. Powstałą masę wymieszaj z bułką tartą, oliwkami, kaparami, pestkami słonecznika i posiekanymi suszonymi pomidorami.
  4. Grubą warstwę na około 1 cm bułki z RAMĄ i pozostałymi składnikami nałóż na rybę, delikatnie przyciśnij aby masa przywarła do powierzchni ryby. Całość umieść w nagrzanym do 190*C piekarniku na około 8-10 minut w zależności od grubości ryby.