Drożdżowe wiosenne motylki
  • 60 minut
  • Średnie

Wskazówki pieczenia:

  • 15 minut
  • 180 °C

Składniki:

    ciasto:
  • Kostka do pieczenia Kasia - 200 gramów
  • mąka - 3 szklanki
  • suche drożdże - 7 gramów
  • cukier - 150 gramów
  • jajka - 2 sztuki
  • białko jajka - 1 sztuka
  • mleko - 0.5 szklanek
  • sól - 1 szczypta
  • nadzienie:
  • marmolada
  • obrane migdały - 4 łyżki

Sposób przygotowania:

  1. W misce wymieszaj mieszadłami miksera: mąkę, cukier, rozpuszczone w mleku drożdże, sól, 2 jajka i Kasię.
  2. Następnie przełóż ciasto na stół i zagnieć w kulkę. Przykryj ściereczką i odstaw na 30 minut do wyrośnięcia.
  3. Wyrośnięte ciasto podziel na dwie części. Każdą rozwałkuj na cienki prostokąt o wymiarach ok. 37x30 cm i podziel na 6 prostokątów. Nierówne brzegi odetnij.
  4. Migdały drobno posiekaj. Kawałki ciasta posmaruj marmoladą i posyp posiekanymi migdałami.
  5. Najpierw dwa boki prostokąta zawiń do środka na marmoladę, a następnie pozostałe dwa złóż w ten sposób aby utworzyły kwadratowe paczuszki.
  6. Paczuszki przełóż do góry dnem i natnij z dwóch stron, zostawiając środek nie przecięty. Nacięte miejsca wywiń do góry tak by było dobrze widać przekrój roladki. Uformuj motylki.
  7. Motylki ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Doklej czułki zrobione z resztek ciasta i posmaruj białkiem jajka. Wstaw do nagrzanego do 180°C piekarnika i piecz około 15 minut.