Drożdżówki z czerwoną kapustą

Składniki:

  • cebula - 1 sztuka
  • olej - 2 łyżki
  • pieprz - 1 szczypta
  • sól - 1 szczypta
  • cukier - 1 łyżeczka
  • mleko - 150 mililitrów
  • margaryna - 1 łyżka
  • jajka - 2 sztuki
  • cynamon - 1 szczypta
  • mąka - 50 dekagramów
  • ciasto:
  • drożdże - 3 dekagramy
  • farsz:
  • bulion mięsny - 0.25 szklanek
  • czerwona kapusta - 50 dekagramów

Sposób przygotowania:

  1. Pokruszone drożdże wymieszaj z cukrem, solą, mlekiem. Dodaj jajka i margarynę. Wyrób ciasto, posmaruj na wierzchu olejem i pozostaw w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
  2. Kapustę poszatkuj, a cebulę posiekaj i zeszklij na margarynie.
  3. Dodaj kapustę, zalej ciepłym bulionem, duś przez około 40 minut. Przypraw solą, pieprzem i cynamonem, odcedź i ostudź.
  4. Ciasto rozwałkuj, pokrój na kwadraty. Na każdym połóż porcję farszu i zlep w trójkąt.
  5. Drożdżówki posmaruj mlekiem, ułóż na posmarowanej tłuszczem blaszce i piecz około 30 minut w temperaturze 180 stopni.