Duszone żeberka z pieczarkami
  • 60 minut
  • 4 osoby
  • Łatwe

Składniki:

  • żeberka wieprzowe - 1.2 kilogramów
  • pieczarki - 700 gramów
  • Przyprawa do wieprzowiny Knorr - 1 opakowanie
  • białe cebule - 3 sztuki
  • Menu ze smakiem Sos myśliwski Knorr
  • ząbek czosnku - 2 sztuki
  • musztarda sarepska - 20 gramów
  • Majeranek z krajów śródziemnomorskich Knorr - 10 gramów
  • Ziele angielskie z Meksyku Knorr - 4 ziarna
  • Liść laurowy z Turcji Knorr - 3 sztuki
  • Pieprz czarny z Wietnamu ziarnisty Knorr - 5 ziaren
  • woda - 1 litr
  • mąka do oprószenia - 20 gramów
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

  1. Oczyść żeberka, pokrój na mniejsze porcje, na przykład po trzy kostki. Cebule pokrój w piórka. Pieczarki oczyść, a następnie pokrój w ćwiartki. Czosnek posiekaj.
  2. Oprósz żeberka przyprawą Knorr oraz mąką. Obsmaż na patelni do momentu, kiedy nabiorą złotego koloru. Przełóż mięso do rondla i odstaw do przestudzenia.
  3. Smaż na tym samym tłuszczu cebulę i czosnek. Kiedy się zeszklą, dodaj pieczarki. Po usmażeniu warzyw na złoto, dodaj je do rondla, do żeberek.
  4. Dodaj do całości musztardę oraz wszystkie przyprawy. No koniec wymieszaj Sos myśliwski Knorr z wodą i zalej nim żeberka. Duś wszystko razem pod przykryciem przez około 30 minut. Gotowe żeberka najlepiej smakują z makaronem, kaszą lub puree ziemniaczanym.