Duszony indyk w stylu śródziemnomorskim
  • 50 minut
  • 4 osoby
  • Łatwe

Składniki:

  • biodro indyka z kością - 500 gramów
  • Przyprawa do kurczaka po prowansalsku Knorr - 2 łyżki
  • pomidory pelatti z puszki - 1 puszka
  • szalotka - 4 sztuki
  • kapary - 1 łyżka
  • czosnek - 2 sztuki
  • zielone oliwki - 100 gramów
  • oliwa z oliwek - 3 łyżki
  • cukinia - 1 sztuka
  • czerwona papryka - 1 sztuka

Sposób przygotowania:

  1. Mięso z indyka obficie oprósz przyprawą Knorr, odstaw na kilka godzin do lodówki
  2. W międzyczasie przygotuj pozostałe składniki: Cukinię pokrój w grubą kostkę szalotki, obierz przekrój na cztery części paprykę pokrój w grube paski, czosnek pokrój w plastry.
  3. W garnku na rozgrzanej oliwie podsmaż biodro z indyka, przełóż je na bok do garnka włóż cebulki, cukinię i czosnek, wszystko razem smaż chwilę, dodaj puszkę pomidorów, kapary i oliwki. Na powstałym sosie umieść biodro z indyka. Mięso duś pod przykryciem około 40 minut, co jakiś czas mieszając.