Faszerowane bakłażany z jajkiem

Składniki:

  • bakłażan - 2 sztuki
  • Delikat przyprawa uniwersalna Knorr - 1 łyżka
  • pomidory - 4 sztuki
  • żółty ser - 100 gramów
  • cebula - 2 sztuki
  • jajka - 4 sztuki
  • czosnek ząbki - 2 sztuki
  • natka pietruszki - 0.5 pęczków
  • oregano - 1 łyżeczka
  • pieprz do smaku
  • sok z cytryny - 1 łyżka
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

  1. Umyte bakłażany przekrój wzdłuż, wydrąż połowę miąższu. Oprósz Delikatem Knorr i odstaw na 60 minut.
  2. Sparzone pomidory pokrój w kostkę podduś z plasterkami cebuli.
  3. Połówki bakłażana skrop olejem, ułóż na natłuszczonej blasze. Piecz 10 minut w 180 stopniach.
  4. Każdą połówkę bakłażana napełnij farszem, posyp bułką tartą, skrop olejem.
  5. Odsącz na ręcznikach papierowych. Wydrążony miąższ skrop sokiem z cytryny i podsmaż z czosnkiem.
  6. Wymieszaj pomidory z miąższem bakłażanów, posiekaną natką pietruszki, serem i oregano. Dopraw pieprzem.
  7. Piecz 30 minut w 200 stopniach. Pod koniec wbij po jajku, zapiecz krótko.