Faszerowany bakłażan
  • 60 minut
  • 4 osoby
  • Łatwe

Składniki:

  • bakłażan - 2 sztuki
  • Przyprawa do mięs Knorr - 1 łyżeczka
  • jagnięcina zmielona (opcjonalnie można z niej zrezygnować lub zamienić na wieprzowinę) - 300 gramów
  • mielona wołowina - 300 gramów
  • cebula - 1 sztuka
  • ząbek czosnku - 2 sztuki
  • ostra papryka - 1 sztuka
  • kolendra - 1 pęczek
  • natka pietruszki - 1 pęczek
  • Kmin rzymski z Indii mielony Knorr - 1 łyżka
  • ziarna kolendry - 1 łyżeczka
  • Majonez Hellmann's Oryginalny - 150 mililitrów
  • śmietana 18% - 150 mililitrów
  • cytryna - 1 sztuka
  • tarty ser - 100 gramów
  • sól - 1 łyżeczka

Sposób przygotowania:

  1. Bakłażany przekroić na pół, oprószyć solą i odstawić na 25 minut. Po tym czasie warzywa wypłukać pod bieżącą wodą usuwając całą sól. Bakłażany odcisnąć wysuszając w papierowym ręczniku.
  2. Mięso mielone połączyć z pokrojona w kosteczkę cebulą, roztartym czosnkiem, pokrojoną w drobną kosteczkę ostrą papryką chilli, z połową posiekanej natki kolendry i pietruszki, mielonymi ziarnami kolendry i kminu.
  3. Wymieszać i dodać do smaku przyprawę do mięs. Gotowy farsz ułożyć na bakłażanach.
  4. W misce pomieszać majonez, śmietanę, pozostałą część kolendry i pietruszki, dodać sok z cytryny. Połowę powstałego sosu polać po wierzchu mięso i posypać serem.
  5. Całość wstawić na 30 minut do nagrzanego do 180°C piekarnika. Bakłażany podawać z pozostałym sosem.