Focaccia z orzechami i figą
  • 45 minut
  • 8 osób
  • Łatwe

Składniki:

  • mąka pszenna (typ 450) - 800 gramów
  • suche drożdże - 7 gramów
  • sól morska - 1 szczypta
  • Przyprawa suszone pomidory z czosnkiem Knorr - 4 łyżki
  • oliwa z oliwek - 40 mililitrów
  • ciepła woda - 350 gramów
  • orzechy włoskie - 110 gramów
  • do posypania:
  • cebula - 1 sztuka
  • Mieszanka ziół i przypraw Włoska z suszonymi pomidorami Knorr - 2 łyżki
  • oliwa - 3 łyżki
  • świeże figi - 6 sztuk
  • ser gorgonzola - 115 gramów

Sposób przygotowania:

  1. Wymieszaj drożdże, sól, przyprawę pomidory Knorr, oliwę oraz ciepłą wodę, aż drożdże się rozpuszczą. Dodaj mąkę i wyrabiaj ciasto ok 5 minut aż będzie gładkie.
  2. Przełóż ciasto do miseczki, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłym miejscy aż wyrośnie dwukrotnie. W między czasie rozgrzej piekarnik do 190 stopni.
  3. Następnie wysyp mąką blaszkę z piekarnika i wyłóż wyrośnięte ciasto. Rozgnieć palcami tak aby miało 0,5cm grubości i charakterystyczne wgniecenia. Ciasto nie musi mieć regularnego kształtu. Skrop oliwą, ponownie przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 15 minut.
  4. Figi pokrój w ćwiartki. Pokrój cebulę w piórka i usmaż na patelni z oliwą aż będzie bardzo miękka i lekko rumiana – ok 12 minut.
  5. Na wierzchu foccaci połóż usmażoną cebulę, figi, orzechy i kawałki sera gorgonzola. Posyp całość przyprawą Knorr z suszonymi pomidorami i piecz przez 20-25 minut. Podawaj w temperaturze pokojowej.