Grecka zapiekanka z grillowanym bakłażanem
  • 45 minut
  • 4 osoby
  • Łatwe

Składniki:

  • makaron pennette - 200 gramów
  • Naturalnie smaczne Zapiekanka makaronowa z szynką Knorr - 1 opakowanie
  • mały bakłażan - 1 sztuka
  • papryka zielona - 1 sztuka
  • oliwki zielone - 2 łyżki
  • suszone pomidory - 5 sztuk
  • ser feta - 100 gramów
  • oliwa z suszonych pomidorów - 5 sztuk
  • Oregano z Turcji Knorr - 1 łyżeczka
  • śmietana 30% - 200 mililitrów
  • woda - 400 mililitrów

Sposób przygotowania:

  1. Paprykę oraz bakłażana pokrój wzdłuż na plastry grubości 0,5 cm. Patelnię grillową rozgrzej, posmaruj oliwą i grilluj warzywa. Następnie pokrój je w słupki. Pomidory suszone pokrój w paski, a ser feta w kostkę 1x1 cm. Piekarnik nagrzej do 200° C.
  2. W dużej misce połącz zawartość opakowania Knorr, wodę oraz śmietanę i dokładnie wymieszaj.
  3. Do miski z sosem wsyp makaron, dodaj grillowane warzywa, pomidory oraz oliwki. Wszystkie składniki wymieszaj ze sobą, a następnie przełóż do naczynia żaroodpornego.
  4. Naczynie przykryj i wstaw do nagrzanego piekarnika, zapiekaj 35 minut. Po tym czasie naczynie wyjmij z piekarnika, posyp pokrojonym serem i oregano. Podawaj na ciepło.