Gyros w picie
  • 60 minut
  • 6 osób
  • Łatwe

Składniki:

  • uda z kurczaka - 500 gramów
  • Przyprawa do gyrosa Knorr - 1 opakowanie
  • składniki na pitę:
  • oliwa - 50 gramów
  • mąka pszenna - 350 gramów
  • ciepła woda - 250 mililitrów
  • drożdże instant - 4 gramy
  • sól - 1 szczypta
  • czarnuszka - 1 łyżeczka
  • składniki na sałatkę:
  • pomidory - 200 gramów
  • czerwona cebula - 1 sztuka
  • sałata rzymska, liście - 6 sztuk
  • Przyprawa Za'atar Knorr - 1 łyżka
  • składniki na dip:
  • ząbki czosnku - 2 sztuki
  • świeża kolendra - 1 pęczek
  • Majonez Hellmann's Babuni - 100 gramów
  • jogurt naturalny gęsty - 100 gramów
  • cytryna - 0.5 sztuk
  • Kmin rzymski z Indii mielony Knorr - 1 łyżeczka
  • pasta z fermentowanej chili (Adżika, Sambal, Oelek) - 1 łyżeczka

Sposób przygotowania:

  1. Wytrybuj kości z kurczaka, oprósz je obficie przyprawą do girosa upiecz w nagrzanym do 190*C przez około 50 minut po tym czasie mięso pokrój w paseczki.
  2. W misce połącz drożdże z ciepła wodą a następnie połącz je z mąką oliwą i czarnuszką, wyrób ciasto zagniatając je przez około 7 minut . Odstaw je pod przykryciem na 60 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Po tym czasie ciasto przełóż na stolnice podsypaną mąką. Wyrób ciasto jeszcze raz zagniatając je kilka razy, a następnie podziel na mniejsze porcje. Uformuj z nich kule. Kule podsypując mąką rozwałkuj na placki o średnicy około 20 cm, odstaw je pod przykryciem ze ściereczki na 10 minut, po czym placki smaż na rozgrzanej patelni (bez tłuszczu) przez około 40 sekund z każdej strony. Mogą się lekko przypiec.
  3. Majonez wymieszaj z jogurtem, posiekaną kolendrą oraz roztartym na miazgę czosnkiem, pastą z chili , kminem rzymskim dopraw do smaku kilkoma kroplami soku z cytryny, oraz jeśli uznasz to za konieczne, szczyptą soli.
  4. Pomidory cebulę i sałatę pokrój w cienkie plastry wymieszaj z Przyprawą Za'atar Knorr.
  5. Ciepłe kawałki mięsa nałóż na placek, dodaj sałatkę i polej obficie sosem.