Halloweenowe babeczki z dynią
  • 35 minut
  • Łatwe

Wskazówki pieczenia:

  • 20 minut
  • 180 °C
  • foremki do babeczek

Składniki:

  • cukier puder - 100 gramów
  • mleko - 70 mililitrów
  • sól - 1 szczypta
  • duże jajko - 1 sztuka
  • obrana dynia - 150 gramów
  • olej do posmarowania foremek
  • lukier
  • cukier puder - 150 gramów
  • sok z cytryny - 2 łyżki

Sposób przygotowania:

  1. Dynię pokrój na kawałki i ugotuj do miękkości w niewielkiej ilości wody. Odciśnij dokładnie na sicie, a następnie zblenduj. Piekarnik ustaw na opcję grzania góra - dół i nagrzej do 180°C
  2. W misce wymieszaj: mąkę, proszek do pieczenia, sodę, kurkumę, szczyptę soli i cukier puder.
  3. Kasię roztop w rondelku. Dodaj zimne mleko i jajko. Wszystko roztrzep widelcem. Wymieszaj z dynią.
  4. Do sypkich składników dodaj mokre i wymieszaj łyżką. Foremki do babeczek w kształcie halloweenowych dyni posmaruj olejem.
  5. Przygotowaną masę włóż do foremek do 2/3 wysokości. Piecz około 20 minut w 180°C.
  6. Cukier puder utrzyj z sokiem z cytryny na gładki, gęsty lukier. Jeśli pieczesz babeczki w halloweenowej foremce wypełnij lukrem dołki w babeczkach, jeśli pieczesz je w zwykłych foremkach narysuj lukrem na babeczkach halloweenowe dynie.