Indyk nadziewany oliwkami

Składniki:

  • majeranek - 2 łyżki
  • wędzony boczek - 300 gramów
  • sól
  • ząbki czosnku - 4 sztuki
  • masło - 1 łyżka
  • oliwa - 1 łyżka
  • cebula czerwona - 2 sztuki
  • sok z cytryny - 1 łyżka
  • oliwki bez pestek - 500 gramów
  • Młody indyk - 1 sztuka

Sposób przygotowania:

  1. Czosnek rozetrzeć z solą, wymieszać z sokiem z cytryny, oliwą, łyżką majeranku.
  2. Przygotowaną marynatą natrzeć indyka na zewnątrz i wewnątrz, owinąć folią i wstawić na 180 minut do lodówki.
  3. Oliwki wymieszać z posiekaną cebulą, nadziać indyka, zszyć nicią kuchenną i obłożyć boczkiem pokrojonym w plasterki.
  4. Ułożyć w żaroodpornym naczyniu wysmarowanym masłem, piec około 120 minut, co pewien czas lekko skrapiając wodą i obracając.