Jabłecznik
  • 15 minut
  • Łatwe

Wskazówki pieczenia:

  • 50 minut
  • 160 °C

Składniki:

  • Kostka do pieczenia Kasia - 1 sztuka
  • mąka - 3 szklanki
  • cukier - 0.5 szklanek
  • żółtko - 4 sztuki
  • proszek do pieczenia - 2 łyżeczki
  • śmietana - 2 łyżki
  • cukier puder - 1 łyżka
  • kisiel cytrynowy - 1 opakowanie
  • starte jabłko - 5 sztuk

Sposób przygotowania:

  1. Kasię posiekać z mąką.
  2. Dodać cukier, żółtka, proszek do pieczenia i śmietanę.
  3. Zagnieść ciasto, podzielić na pół, zawinąć w folię i włożyć do lodówki na 20 minut.
  4. Blaszkę posmarować Kasią i posypać mąką krupczatką.
  5. Jedną porcję ciasta zetrzeć na tarce warzywnej na grubych oczkach.
  6. Na ciasto wyłożyć starte jabłka.
  7. Ubić pianę z białek, dodać cukier puder i na koniec kisiel.
  8. Pianę wylać na jabłka.
  9. Na wierzch starkować drugą część ciasta. Piec 50 min. w temp. 160 stopni.