Japche – makaron ryżowy z kurczakiem w grillowej marynacie
  • 20 minut
  • 4 osoby
  • Łatwe

Składniki:

  • pierś z kurczaka - 400 gramów
  • Przyprawa Koreański Grill Knorr - 1 opakowanie
  • makaron ryżowy koreański - 250 gramów
  • cebula dymka ze szczypiorkiem - 1 sztuka
  • marchew - 1 sztuka
  • czerwona papryka - 1 sztuka
  • pieczarki - 200 gramów
  • dynia, np. hokkaido - 200 gramów
  • jajko - 2 sztuki
  • sos sojowy słodki - 4 łyżki
  • ząbek czosnku - 2 sztuki
  • olej sezamowy - 4 łyżki
  • szpinak świeży - 200 gramów
  • limonka - 1 sztuka
  • natka kolendry - 1 pęczek
  • ziarna sezamu - 2 łyżki
  • sos rybny - 3 łyżki
  • olej roślinny - 3 łyżki

Sposób przygotowania:

  1. Piersi kurczaka pokrój w cienkie paseczki i wymieszaj je z łyżką oleju sezamowego i łyżką sosu sojowego oraz z przyprawą Koreański Grill Knorr. Mięso odstaw w chłodne miejsce na kilka godzin.
  2. Makaron ugotuj według wskazówek podanych na opakowaniu. Następnie przepłucz go pod zimną wodą. Podziel mięso na mniejsze kawałki i odstaw na bok.
  3. Marchew, dynię, cebulę i paprykę pokrój w cienkie paseczki. Szczypior poszatkuj. Pieczarki pokrój w plastry. Następnie posiekaj czosnek i natkę kolendry, a imbir zetrzyj na tarce oraz wyciśnij sok z limonki.
  4. W misce roztrzep dwa jajka i usmaż z nich omlet, po czym pokrój go w paseczki.
  5. Piersi kurczaka usmaż w woku na rozgrzanym oleju lub grilluj. Mięso odłóż na bok, a na tej samej patelni obsmaż cebulę, paprykę, marchew, dynię, pieczarki i szpinak. Warzywa smaż tylko chwilę, aż zrobią się szkliste. Dodaj z powrotem mięso, wlej olej sezamowy, sosy sojowy i rybny oraz sok z limonki. Połącz z makaronem. Całość dokładnie wymieszaj i przez chwilę gotuj. Gotowe danie podawaj posypane szczypiorem, kolendrą oraz ziarnami sezamu.