Kabak Dolmasi - faszerowana cukinia
  • 45 minut
  • 4 osoby
  • Łatwe

Składniki:

  • cukinia - 2 sztuki
  • Oregano z Turcji Knorr - 1 łyżka
  • mięso wołowe mielone - 200 gramów
  • ryż - 4 łyżki
  • świeża mięta - 0.5 pęczków
  • koncentrat pomidorowy - 1 łyżka
  • pomidor - 2 sztuki
  • cebula - 1 sztuka
  • sól do smaku - 1 szczypta
  • Pieprz czarny z Wietnamu mielony Knorr - 1 szczypta
  • pomidory pellati - 400 gramów
  • bulion mięsny - 0.5 szklanek
  • Liść laurowy z Turcji Knorr - 3 sztuki
  • ząbek czosnku - 2 sztuki

Sposób przygotowania:

  1. Cukinie umyj i osusz, następnie przekrój w poprzek na połówki. Miąższ wydrąż z każdej z nich małą łyżeczką. Ryż przepłucz w zimnej wodzie.
  2. Pomidory oraz cebulę pokrój w drobną kostkę, miętę drobno posiekaj. W misce połącz mięso, odsączony ryż, pomidory, koncentrat pomidorowy oraz cebulę. Dodaj oregano Knorr, miętę, sól, pieprz i wyrób jednolitą masę.
  3. Mięsną masą nafaszeruj kawałki cukinii i ułóż je w niedużym garnku.
  4. Pomidory pelatti połącz z bulionem, dodaj rozgniecione ząbki czosnku oraz liście laurowe Knorr.
  5. Pomidorowy sos wlej do garnka z cukiniami i zagotuj. Zmniejsz ogień, przykryj garnek i duś cukinie ok. 25 minut, do momentu, gdy ryż będzie już miękki. Gotowe cukinie podawaj z pomidorowym sosem z duszenia, udekorowane listkami świeżej mięty.