Kakaowy biszkopt z truskawkami i bitą śmietaną
  • 60 minut
  • Łatwe

Składniki:

    biszkopt
  • jajka - 5 sztuk
  • cukier - 1 szklanka
  • mąka pszenna - 1 szklanka
  • proszek do pieczenia - 2 łyżeczki
  • cukier waniliowy - 1 opakowanie
  • kakao - 2 łyżki
  • bita śmietana
  • Śmietana 30% - 0.5 litrów
  • śmietan-fix - 2 opakowania
  • cukier puder - 0.5 szklanek
  • dodatki
  • truskawki - 300 gramów
  • czerwony barwnik spożywczy - 1 sztuka
  • polewa
  • Kostka do pieczenia Kasia - 125 gramów
  • cukier - 4 łyżki
  • kakao - 2 łyżki

Sposób przygotowania:

  1. BISZKOPT: Białka oddzielić od żółtek, ubijać na puszystą masę, następnie gdy masa stanie się biała jak śnieg, dodawać cukier i cukier waniliowy, cały czas ubijać, następnie dodawać po jednym żółtku - całość miksować 10 min.
  2. Następnie mąkę przesiać przez sitko razem z proszkiem do pieczenia i wymieszać delikatnie z masą, dodać kakao i wymieszać.
  3. Wylać na tortownicę wysmarowana Kasią i obsypaną mąką wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez 30 min. w 180 ST. C Po upieczeniu biszkopt przekroić na pół.
  4. Bita śmietana: Wszystkie składniki na bitą śmietanę połączyć ze sobą i miksować 5 min. Cześć bitej śmietany odłożyć do dekoracji, a do pozostałej bitej śmietany dodać kilka kropel czerwonego barwnika i zmiksować do uzyskania koloru.
  5. Truskawki umyć, odsączyć z wody i pokroić w kosteczkę i wymieszać z czerwoną bitą śmietaną. Pierwszą cześć biszkoptu nasączyć ciepłą herbatą owocową, posmarować bitą śmietaną wymieszaną z truskawkami i przykryć drugą częścią biszkoptu. Zrobić polewę!
  6. POLEWA CZEKOLADOWA: Wszystkie składniki na polewę połączyć ze sobą i gotować na małym ogniu cały czas mieszając, aż do uzyskania czekolady. Czekoladą posmarować ciasto i na koniec udekorować białą bitą śmietaną!