Kanapka z tofu i pieczonym bakłażanem
  • 15 minut
  • 4 osoby
  • Łatwe

Składniki:

  • ser tofu - 100 gramów
  • Rama 100% Roślinna - 30 gramów
  • jajko - 1 sztuka
  • ziarna sezamu - 100 gramów
  • olej - 80 gramów
  • bakłażan - 2 sztuki
  • pasta z sezamu tahini - 2 łyżki
  • pomidor - 2 sztuki
  • natka kolendry - 1 pęczek
  • sambal oelek - 1 łyżeczka
  • cytryna - 1 sztuka
  • Kmin rzymski z Indii mielony Knorr - 1 łyżeczka
  • ząbek czosnku - 3 sztuki
  • chleb żytni na zakwasie, kromki - 8 sztuk

Sposób przygotowania:

  1. Posiekaj kolendrę, pomidory pokrój w drobną kosteczkę, ser tofu pokrój w półcentymetrowe plastry. Plastry przekrój na skos, tak aby powstały trójkąty.
  2. Trójkąty tofu panieruj w rozkłóconym jajku oraz ziarnie sezamu, następnie obsmaż na patelni na rozgrzanym oleju.
  3. Bakłażany włóż do piekarnika nagrzanego do 190° C na około 40 minut – piecz do momentu, aż będą miękkie.
  4. Upieczone bakłażany wystudź, obierz ze skóry, przełóż do kielicha miksera, dodaj czosnek, sambal oelek, tahini, kmin rzymski i sok z cytryny. Całość dokładnie zmiksuj na pastę.
  5. Do powstałej pasty dodaj posiekaną kolendrę i pokrojone w kostkę pomidory. Wymieszaj dokładnie.
  6. Kromki chleba posmaruj margaryną Rama 100% roślinną, nałóż na nie grubą warstwę pasty z bakłażana i powtykaj usmażone tofu z sezamem.