Karp na sposób wschodni
  • 60 minut
  • 6 osób
  • Średnie

Składniki:

  • karp - 1 kilogram
  • marchew - 2 sztuki
  • Delikat przyprawa uniwersalna Knorr
  • cebule - 2 sztuki
  • cytryna - 1 sztuka
  • rodzynki - 150 gramów
  • pierniki - 100 gramów
  • Goździki z Indonezji Knorr - 3 sztuki
  • Liść laurowy z Turcji Knorr - 1 sztuka
  • woda - 1 litr

Sposób przygotowania:

  1. Oczyść karpia, opłucz i pokrój w kawałki. Pokrój drobno cebule, marchew w plastry.
  2. Zagotuj litr wody z małą ilością soku z cytryny, cebulą, marchwią, liściem laurowym, goździkami, rodzynkami oraz przyprawą Knorr.
  3. Włóż pokrojonego karpia i gotuj około 20 minut, gdy będzie miękki, dodaj zmielone pierniki i gotuj jeszcze 5 minut.
  4. Kawałki karpia ułóż na półmisku, polej sosem, w którym się gotował i odstaw do ostygnięcia. Podawaj na zimno.