Kaszotto meksykańskie z boczkiem wędzonym i papryczką jalapeno
  • 45 minut
  • 4 osoby
  • Łatwe

Składniki:

  • kasza pęczak - 200 gramów
  • Rama Smaż jak szef kuchni, wariant klasyczny - 30 mililitrów
  • Przyprawa do pikantnego kurczaka Knorr - 1 łyżka
  • pierś z kurczaka - 300 gramów
  • boczek wędzony w kawałku - 50 gramów
  • papryka zielona - 1 sztuka
  • pomidorki koktajlowe z puszki - 200 gramów
  • fasola czerwona z puszki - 100 gramów
  • cebula - 1 sztuka
  • ząbek czosnku - 2 sztuki
  • papryczka jalapeno w zalewie - 1 sztuka
  • kolendra mielona - 1 łyżeczka
  • ser cheddar - 30 gramów
  • świeża kolendra - 1 pęczek
  • Kmin rzymski z Indii mielony Knorr - 0.5 łyżeczek

Sposób przygotowania:

  1. Pierś z kurczaka pokrój w kostkę 1x1 cm, czosnek posiekaj, boczek, cebulę oraz paprykę pokrój w drobną kostkę. Papryczkę jalapeno pokrój w krążki, fasolę odcedź i przepłucz, a ser zetrzyj na drobnej tarce.
  2. Pierś z kurczaka oprósz przyprawą Knorr. Boczek przesmaż w garnku na rozgrzanej Ramie, dodaj kurczaka i smaż chwilę razem mieszając co chwilę.
  3. Dodaj czosnek, cebulę, paprykę oraz przyprawy, wymieszaj. Następnie wsyp kaszę i smaż razem 3 minuty. Wlej 300 ml wody i zagotuj. Zmniejsz ogień i gotuj 10 minut.
  4. Następnie dodaj pomidory oraz fasolę i gotuj na wolnym ogniu kolejne 10 minut. Po tym czasie garnek zdejmij z ognia i przykryj – odstaw na kilka minut, aby kasza wchłonęła cały płyn.
  5. Następnie dodaj pokrojoną kolendrę i dopraw do smaku. Na koniec dodaj starty ser, wymieszaj i podawaj.