Kawowy piernik z jagodami goji
  • 30 minut
  • Łatwe

Wskazówki pieczenia:

  • 60 minut
  • 180 °C
  • 10x27

Składniki:

    ciasto
  • Kasia bez laktozy - 125 gramów
  • jajka - 2 sztuki
  • cukier - 150 gramów
  • płynny miód - 100 gramów
  • rozpuszczalna kawa - 2 łyżeczki
  • mąka pszenna - 2 szklanki
  • soda oczyszczona - 2 łyżeczki
  • cynamon - 1 łyżeczka
  • 2/3 szklanki jagód goji
  • 2/3 szklanki posiekanych orzechów włoskich
  • lukier
  • cukier puder - 100 gramów
  • kawa rozpuszczalna - 1 łyżeczka
  • jagody goji do dekoracji

Sposób przygotowania:

  1. Żółtka oddziel od białek. Mąkę wymieszaj z sodą i cynamonem. Kawę zalej 1/2 szklanki gorącej wody i wystudź.
  2. Miękką Kasię utrzyj z cukrem.
  3. Ciągle ucierając, dodaj miód i żółtka.
  4. Następnie dodawaj partiami mąkę z dodatkami i kawę.
  5. Białka ubij na sztywną pianę, dodaj do ciasta i delikatnie wymieszaj łyżką. Na koniec dodaj jagody goji i orzechy.
  6. Ciasto przełóż do wyłożonej papierem do pieczenia foremki keksowej o wymiarach 10x27 cm. Piecz około 60 minut w 180 °C.
  7. Kawę zalej łyżką gorącej wody, dodaj cukier puder i utrzyj na gładki lukier. Jeśli masa jest zbyt gęsta dodaj jeszcze odrobinę wody. Wystudzone ciasto polej lukrem i udekoruj jagodami goji.