Klasyczna tortilla z wołowiną

Składniki:

  • ziemniaki - 500 gramów
  • cebula - 1 sztuka
  • żółta papryka - 0.5 sztuk
  • oliwa z oliwek - 2 łyżki
  • marchewka - 1 sztuka
  • pieprz - 1 szczypta
  • śmietana - 3 łyżki
  • czerwona papryka - 0.5 sztuk
  • jajko - 3 sztuki
  • sól - 1 szczypta
  • zielona papryka - 0.5 sztuk
  • natka pietruszki - 3 łyżki
  • mielona wołowina - 200 gramów

Sposób przygotowania:

  1. Ziemniaki obierz i ugotuj w lekko osolonej wodzie. Odcedź i ostudź.
  2. Potnij je w plastry i podsmaż na rozgrzanym tłuszczu razem z mięsem mielonym. Smaż przez 5 minut.
  3. Wszystkie warzywa pokrój w kostkę i dodaj do ziemniaków i mięsa. Smaż kolejne 5-10 minut. Dopraw do smaku.
  4. Jajka rozmąć widelcem razem ze śmietaną i wylej na podsmażone składniki.
  5. Przykryj, smaż aż spód tortilli się zetnie, po czym delikatnie ją przewróć i zrumień drugą stronę.
  6. Klasyczną tortillę z wołowiną udekoruj przed podaniem posiekaną natką pietruszki.